ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Путін "великодушно" зажадав зберегти Бібліотеку української літератури

Одіозний російський лідер вкотре назвав росіян та українців одним народом

Путін "великодушно" зажадав зберегти Бібліотеку української літератури
Путин

Президент РФ Володимир Путін вимагав зберегти московську Бібліотеку української літератури.

Про це повідомляє РИА Новости.

"Її, звичайно, не слід втрачати в жодному разі. Адже українці в Росії - третя за чисельністю титульна нація", - заявив він на засіданні ради при президенті РФ з культури.

На думку Путіна, росіяни і українці - це "взагалі один народ, за великим рахунком". "Це комусь не дуже хочеться слухати, або хтось з цим не згоден, це інше питання", - зазначив російський лідер. Крім того, як вважає президент, українська культура і література має свій шарм і свій власний початок.

Відповідаючи на запитання літературознавця Олександра Архангельського про справу директора бібліотеки Наталії Шаріної, обвинуваченої у поширенні екстремістських матеріалів, Путін повідомив, що не може її коментувати. "Поняття не маю, про що там мова. Абсолютно не в курсі, що там відбувається. Не знаю. Але з'ясуємо", - пообіцяв Путін.

Як повідомляє "Интерфакс", в п'ятницю Пресненський суд Москви продовжив до 28 січня домашній арешт Шаріної. Таким чином задоволено клопотання слідчого, який повідомив, що у справі необхідно провести ще кілька слідчих дій, зокрема отримати результати культурологічної, лінгвістичної та психологічної експертиз, а також допитати свідків.

Приводом для порушення справи проти Шаріної, згідно з версією Слідкому РФ, стало "поширення екстремістських матеріалів, заборонених до використання", зокрема книги Дмитра Корчинського. Крім того, повідомлялося про вилучення книг про Степана Бандеру та журналу "Барвінок", де знайшли червоно-чорний прапор. За даними "Интерфакса", з бібліотеки було вилучено близько 200 книг і матеріалів.

Про справу стало відомо 28 жовтня після того, як співробітники спецслужб прийшли з обшуками у бібліотеку. Шаріну затримали, 30 жовтня відправили під домашній арешт (спочатку слідство планувало утримувати її під вартою), а 31 жовтня їй висунули звинувачення за частиною 2 статті 282 КК РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності).

Нагадаємо, 21 грудня повідомлялося, що Бібліотеку української літератури в Москві ліквідують.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram