ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії запустили систему контролю за інтернет-ЗМІ

Роскомнагляд шукає протизаконні матеріали на новинних сайтах

У Росії запустили систему контролю за інтернет-ЗМІ
Фото: LB.ua

У 19 регіонах Російської Федерації розпочала роботу система автоматичного збору й аналізу контенту в усіх інтернет-ЗМІ, з її допомогою Роскомнагляд шукає протизаконні матеріали на сайтах новинних видань.

Як розповів "Известиям" голова Роскомнагляду Олександр Жаров, зараз система працює в тестовому режимі, але до кінця 2016 року проект повністю завершать і він запрацює в усій країні.

"Аналітичне ядро - в Головному радіочастотному центрі. До кінця 2016 року проект буде повністю завершено. Інформація нині надходить із 19 регіонів. Виявлених порушень побільшало щонайменше удвічі. Ми намагаємося не карати, оскільки ця система нова. Ми закликаємо усувати порушення, і я думаю, це призведе до поліпшення якості всіх ЗМІ на всій території РФ", - розповів Жаров.

У РФ діяльність редакцій і журналістів регламентується законом "Про ЗМІ", де в ст. 4 є перелік забороненої до публікації інформації. Зокрема ЗМІ повинні не допускати матеріалів, що містять "публічні заклики до здійснення терористичної діяльності або публічно виправдовують тероризм, інших екстремістських матеріалів, а також матеріалів, що пропагують порнографію, культ насильства і жорстокості, матеріалів, що містять нецензурну лайку".

Окрім того, заборонено поширювати інформацію "про способи, методи розробки, виготовлення і використання, місця придбання наркотичних засобів, психотропних речовин і їх прекурсорів, пропаганду будь-яких переваг використання окремих наркотичних засобів, психотропних речовин".

Жаров також розповів, що новий програмно-апаратний комплекс Роскомнагляду аналізує, крім основного тексту, ще й коментарі і форуми.

Нагадаємо, в Держдумі РФ запропонували зобов'язати ЗМІ звітувати про зарубіжне фінансування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram