ГоловнаСвіт

У США розповіли про безуспішні спроби відправити Асада у відставку

За словами американських чиновників, відставці сирійського лідера перешкоджали Росія та Іран.

У США розповіли про безуспішні спроби відправити Асада у відставку
Башар Асад
Фото: EPA/UPG

Адміністрація президента США Барака Обами протягом декількох років підтримувала зв'язки з ключовими представниками сирійського уряду, сподіваючись схилити президента Башара Асада до відставки.

Про це повідомляє

The Wall Street Journal із посиланням на поінформовані джерела.

За їхніми словами, США спочатку шукали слабкі місця в сирійській владній верхівці, щоб підтримати військовий переворот, проте ці спроби закінчилися невдачею. Співрозмовники видання розповіли, що таємні канали зв'язку в підсумку довелося використовувати для обговорення конкретних питань, і США сфокусувалися на спробах переконати Асада в необхідність залишити посаду. Повідомлення передавали також через головних союзників Асада - Росію та Іран.

Наголошують, що Асад натомість кілька разів намагався зв'язатися з адміністрацією президента США, щоб підкреслити необхідність співпраці в боротьбі з тероризмом.

Високопоставлений чиновник із керівництва США пояснив, що 2011 року Білий дім розраховував змінити політичний режим в Сирії за рахунок пошуку несприятливих внутрішньополітичних чинників, а також створення стимулів для відмови від підтримки Асада. Зокрема під час масових акцій протесту розвідка США співпрацювала з повстанцями, розраховуючи, що окремі представники могли б змінити режим. Але вже 2012 року США припинили підтримку повстанців, оскільки не змогли домогтися результатів. За словами одного зі співрозмовників агентства, Росія й Іран суттєво збільшили підтримку режиму Асада, через що зусилля американської влади виявилися неефективними. Після цього було вирішено підтримувати дипломатичні контакти для організації мирних переговорів.

Джерела WSJ також нагадали про поточну спільну роботу керівництва США і влади Сирії в операції проти терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД). За їхніми словами, тепер США заздалегідь повідомляють сирійську владу, щоб та не сплутала підготовлених ними бійців помірної сирійської опозиції з бойовиками ІД, проти яких вони воюють. При цьому в Білому домі підкреслюють, що такі сигнали не є співпрацею з режимом Асада, проте, як зазначає WSJ, навіть такі відносини грають на руку сирійському президентові.

Нагадаємо, в ніч проти 19 грудня

Радбез ООН одностайно прийняв резолюцію з приводу Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram