ГоловнаСвіт

ЄС розкритикував Польщу за закон про Конституційний суд

Польська опозиція заявляє про втрату незалежності КС

ЄС розкритикував Польщу за закон про Конституційний суд
Сейм Польши
Фото: http://obozrevatel.com

У Євросоюзі різко розкритикували ухвалені Сеймом Польщі поправки до закону про Конституційний суд країни.

Про це повідомляє euronews.

Так, Жан Ассельборн (Jean Asselborn), глава МЗС Люксембургу, який зараз головує в ЄС, порівняв польську владу з диктаторськими режимами.

У вівторок, 22 грудня, владна у Польщі партія "Право і справедливість" провела через Сейм поправки до закону про Конституційний суд країни. На підтримку законопроекту виступили 235 депутатів, 181 проголосував проти, четверо утрималися, повідомляє агентство AFP. Згідно з новим законом, тепер ухвалювати будь-яке рішення КС треба двома третинами голосів. Дотепер постанови ухвалювалися простою більшістю голосів. Крім того, для винесення вердикту тепер обов'язковою є присутність 13-ти з 15-ти суддів, а не дев'яти, як було раніше.

На думку опозиції, яку поділяють і європейські політики, йдеться про серйозне обмеження повноважень суду, що позбавляє його незалежності. Донедавна КС залишався єдиним вищим органом влади, який не залежав від політики владної нині партії. З листопада "Право і справедливість", до якої належать і президент Польщі Анджей Дуда, і прем'єр-міністр Беата Шидло, має більшість в обох палатах парламенту. Представники владної партії, однак, кажуть, що такий крок був необхідний, оскільки ухвалені попереднім парламентом поправки частково порушували конституцію країни.

У грудні у багатьох польських містах пройшли великі маніфестації протесту проти дій уряду. У суботу, 19 грудня, на демонстрацію у Варшаві вийшли 20 тис. людей, які вимагали не допустити ухвалення нового закону, проте їхню вимога не було виконано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram