ГоловнаСвіт

Amnesty International звинуватила Росію в загибелі сотень мирних сирійців

Правозахисники з'ясували, що російська авіація навмисне завдавала ударів по цивільних об'єктах у Сирії

Amnesty International звинуватила Росію в загибелі сотень мирних сирійців
После обстрела в Сирии (Архив)
Фото: AFP

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International звинуватила російських військових у загибелі сотень мирних громадян у Сирії через використання касетних боєприпасів і некерованих ракет у житлових кварталах.

Повну версію доповіді у форматі PDF опубліковано на сайті Amnesty International.

У доповіді розповідається про шість ракетно-бомбових ударів у вересні-листопаді у Сирії у провінціях Хомс, Ідліб і Алеппо. За даними організації, унаслідок ударів загинули щонайменше 200 мирних жителів.

"Метою деяких російських авіаударів, очевидно, були безпосередньо мирні жителі і цивільні об'єкти, оскільки удари припали на райони без очевидних військових цілей або навіть медичних установ, - заявив глава близькосхідної програми Amnesty Філіп Лютер. - Ці удари можна розцінити як військові злочини". У доповіді наголошується, що причиною таких ударів могли стати прорахунки або небажання російської авіації уникнути або хоча б мінімізувати шкоду цивільній інфраструктурі і мирним жителям.

У доповіді згадуються влучання ракет і бомб у житлові будинки, польовий госпіталь, ринок і мечеть. Мечеть у Джиср еш-Шугурі у провінції Ідліб, за даними російського міноборони, не зачепили, за даними Amnesty - знищили, а на представленій військовими аерофотосвітлині зображена інша мечеть.

Раніше з аналогічними звинуваченнями на адресу Росії виступили правозахисники Human Rights Watch. У доповіді організації йшлося про нерозбірливість російських ударів і активне використання касетних боєприпасів у порушення резолюції ООН №2139 щодо сирійського конфлікту.

Крім того, раніше цього тижня МЗС Туреччини звинуватило Росію у загибелі 600 мирних жителів у Сирії.

На початку тижня прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, коментуючи звинувачення у використанні касетних бомб, заявив, що операція російської авіації в Сирії ведеться "у суворій відповідності з нормами міжнародного права, в тому числі всіх частин міжнародного права, які регулюють застосування або заборону на застосування тих чи інших видів озброєння".

Використання касетних боєприпасів - бомб з десятками дрібних снарядів, що викидаються в повітрі, - забороняється ухваленим у 2008 році "Договором про касетні боєприпаси". Найбільші виробники таких боєприпасів - Росія, США і Китай - цю угоду не підписували.

Громадянська війна в Сирії між прихильниками і супротивниками президента Башара Асада триває з 2011 року. Торік активну участь у конфлікті почали брати бойовики ІД, які захопили великі території на північному сході Сирії.

Нагадаємо, напередодні під час обстрілу сирійської школи бойовиками ІД загинули дев'ять учениць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram