ГоловнаСвіт

Акціонери ЮКОС вирішили забрати російську власність у трьох французьких компаній

У розгляди колишніх акціонерів ЮКОС до РФ залучені Arianespace, Eutelsat і Air France

Акціонери ЮКОС вирішили забрати російську власність у трьох французьких компаній
Фото: EPA/UPG

Колишні акціонери ЮКОС, намагаючись стягнути з Росії $50 млрд компенсації за рішенням Гаазького арбітражу, зуміли арештувати платежі французьких компаній Arianespace і Eutelsat на адресу їхніх російських контрагентів. Раніше вони домоглися арешту дипломатичних будівель в Парижі. Крім того, акціонери ЮКОС претендують на арешт "власності" РФ у Air France.

Про це повідомляє агентство РБК.

Про те, що Arianespace, Eutelsat і Air France є залучені в розгляди колишніх акціонерів ЮКОСу з РФ у Франції, стало відомо з недавнього рішення Паризького апеляційного суду. 17 грудня він відмовив Росії в призупиненні виконання гаагських арбітражних рішень, дозволивши тим самим гібралтарській GML, яка представляє колишніх мажоритарних акціонерів ЮКОСу, продовжувати арешти російського держмайна.

У тексті рішення суду йдеться, що Росія вважає незаконними "арешти [її активів], здійснені відносно Arianespace і Eutelsat, а також недобросовісними дії, спрямовані на захоплення російської власності у Air France". Які саме активи цих компаній потрапили під арешт, в документі не уточнюється.

Як повідомляється, Arianespace і Eutelsat активно співпрацюють з Росією в космічній сфері. Зокрема, Arianespace виводить на орбіту супутники з космодрому Куру у Французькій Гвіані за допомогою російських ракет-носіїв "Союз". Їх виробляє самарський ракетно-космічний центр "Прогрес" (100% якого перебувають у власності Росмайна). З 2011 року Arianespace запустила вже 13 "Союзів". Останній запуск відбувся 17 грудня, він став третім у нинішньому році і вивів на орбіту два європейських супутники Galileo.

Виручка Arianespace в 2014 році становила €1,4 млрд.

У квітня 2014 року Роскосмос підписав контракт з Arianespace на поставку семи ракет "Союз-СТ". Вартість контракту оцінювалася в $400 млн. У вересні 2015 року директор з навігації Європейського космічного агентства Дідьє Февр оцінював вартість одного "Союзу" в € 80 млн. А влітку цього року Arianespace отримала замовлення від британської компанії OneWeb на запуск супутників з використанням 21-ї ракети-носія "Союз" з 2017-го по 2019 рік.

Супутниковий оператор Eutelsat з 1994 року співпрацює з ФГУП "Космічний зв'язок". Російське підприємство надає Eutelsat послуги моніторингу та управління французькими космічними апаратами з Центру космічного зв'язку в Дубні, у вересні 2011 року компанії продовжили відповідний контракт до 2017 року. Його фінансові умови невідомі.

Нагадаємо, в липні колишні акціонери ЮКОС пригрозили РФ іноземними судами у разі невиплати €2 млрд за рішенням ЄСПЛ.

У жовтні Держдума Росії прийняла в другому і третьому читанні законопроект, що передбачає відповідні заходи РФ на арешти її майна за кордоном "на принципах взаємності".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram