ГоловнаСвіт

Пенсіонер-антипутінець втік з Росії в Україну

Опозиційний активіст сподівається повернутися в Росію без Путіна.

Пенсіонер-антипутінець втік з Росії в Україну
Владимир Ионов
Фото: https://www.facebook.com/profile.php?id=100005639327900&ref=br_rs

Відомий в Росії опозиційний активіст Володимир Іонов, якого засудили за поодинокі антипутінські пікети, перебрався в Україну.

Про це повідомляється на сайті "Открытой России".

75-річного пенсіонера Володимира Іонова звинувачували в неодноразовому порушенні вимог антимітингового законодавства за статтею 212.1 КК РФ. Йому загрожувало покарання до 5 років позбавлення волі. Наголошується, що за цією ж статтею на 3 роки був засуджений цивільний активіст Ільдар Дадін. Вирок Володимиру Іонову повинні були оголосити 16 грудня, але засідання перенесли через стан здоров'я підсудного.

У записі Грані.ру на "Фейсбуці" з'явилося коротке інтерв'ю Володимира Іонова: "Вчора я разом з коханою жінкою перетнув кордон України в районі Бєлгорода, і на машині ми приїхали до Харкова. Здоров'я дозволило городами перейти через кордон. Тепер хочу тут легалізуватися, у мене немає закордонного паспорта. Спочатку перебуватиму  в Харкові, а там буде видно. Тут у нас є друзі, які нам допомагають. В Україну ми поїхали тому, що, по-перше, хочеться подихати повітрям свободи. Люди тут не питають "Хто замість Порошенка?", а там мене дістали питаннями "Хто замість Путіна?". Зараз мені хотілося б уникнути в'язниці. Коли я був один, мені було абсолютно все одно. Тепер я не один, з коханою жінкою, у неї конституція набагато тонша, ніж моя. З почуття турботи і любові до неї я прийняв таке рішення. Думаю, що я поїхав не назавжди. Моя батьківщина - Росія, і думаю, що тут скоро відбудуться серйозні зміни".

Іонов неодноразово влаштовував поодинокі пікети. За законом такі акції узгодження не вимагають, але правоохоронні органи давно освоїли технологію перетворення одиночного пікету в "масовий захід": провокатор стає поруч з пікетувальником, і з цього моменту пікет вже не вважається одиночним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram