ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії головним одержувачем президентських грантів стала РПЦ

Пропутінські "Ночные волки" отримали грантів на 72 млн рублів

У Росії головним одержувачем президентських грантів стала РПЦ
Патриарх Кирилл и Путин
Фото: EPA/UPG

З 2013-го по 2015 роки Російська православна церква (РПЦ) стала основним одержувачем грантів президента Росії.

Про це повідомляється в доповіді Центру економічних і політичних реформ (ЦЕПР).

У доповіді наголошується, що в період з 2013-го по 2015 роки держава видала мінімум 63 гранти різним православним організаціям на загальну суму у 256 млн рублів. При цьому гранти отримували як організації, підконтрольні Московському патріархату, так і близькі до РПЦ, такі як "Центр религиоведческих исследований", "Православная молодеж", "Союз православных граждан" та інші.

Автори доповіді зазначають, що "православні гранти" побічно або безпосередньо підтримують офіційну державну риторику". Таким чином російська влада здійснює приховану державну підтримку РПЦ і близьких до неї структур, "яка обчислюється сотнями мільйонів".

Скріншот тексту доповіді Центру економічних і політичних реформ
Фото: http://cepr.su
Скріншот тексту доповіді Центру економічних і політичних реформ

Також у доповіді повідомляється, що великими одержувачами грантів є різні молодіжні організації. Одні з них пропагують цінності євразійства, інші є близькими до Кремля структурами.

Гранти "на євразійську тематику" за три роки становлять понад 90 млн рублів.

"Наразі євразійство багато в чому означає антилібералізм, антизахідні настрої, позитивне сприйняття радянської спадщини та ідею багатополюсного світу", - наголошується в доповіді.

Таким організаціям, як "СтопХам" (19 млн рублів), "Хрюши против" (18 млн) і "Агенты" (11 млн) також виділяють великі гранти. Найбільшу державну підтримку отримала "Молодая гвардия Единой России" - 31 млн рублів з 2013 року.

Публікуються дані про держпідтримку ще одного великого одержувача грантів, пропутінського байкер-клубу "Ночные волки". За даними ЦЕПР, клуб отримав кілька великих грантів на загальну суму у 57 млн 800 тис. рублів через афілійовані організації, такі як "Русские мотоциклисты" або "Ассоциация байкеров". "Ночные волки" також виграли субсидії від мінкультури РФ розміром у 12 млн рублів. Таким чином розмір їхньої держпідтримки становить 72 млн 800 тис. рублів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram