ГоловнаСвіт

Колумбійська влада і повстанці домовилися про компенсації жертвам свого конфлікту

Переговори між сторонами колумбійського конфлікту повинні завершитися в березні 2016-го.

Колумбійська влада і повстанці домовилися про компенсації жертвам свого конфлікту
Колумбия
Фото: moe-online.ru

У столиці Куби Гавані у вівторок, 15 грудня, було підписано важливу угоду про компенсації жертвам півстолітнього внутрішнього збройного конфлікту в Колумбії між урядом цієї країни і повстанцями з "Революційних збройних сил Колумбії" (РЗСК, ФАРК).

Про це повідомляє euronews.

"Це перша мирна угода в Колумбії, в якій мова йде не про загальну амністію для всіх учасників конфлікту, а про створення спеціальної юрисдикції задля встановлення справедливого миру", - заявив Іван Маркес, парламентер і лідер ФАРК.

Крім того, сторони домовилися, що заслужено покарати слід осіб, які вчинили злочини, з обох сторін.

За даними колумбійського Національного центру історичної пам'яті, жертвами більш ніж 50-річного збройного конфлікту стали щонайменше 240 тис. осіб.

День перед тим, 14 грудня, в Боготі відбувся марш миру. Він пройшов під гаслом "В ім'я жертв! В ім'я миру!".

Підписання підсумкової угоди між колумбійським урядом і повстанським угрупованням "Революційні збройні сили Колумбії" (РЗСК або ФАРК) відбудеться до 23 березня. Про це заявив президент цієї південноамериканської держави Хуан Мануель Сантос після узгодження сторонами пункту про жертв конфлікту. Тож представники уряду та РЗСК вже погодили 4 з 5 пунктів мирного договору.

"Уперше в історії РЗСК зобов'язалися взяти участь у виплаті матеріальних компенсацій жертвам, - зазначив Сантос. - Показовим пунктом цієї угоди є той факт, що не буде амністії за злочини проти людяності, тяжкі військові злочини, за геноцид і загалом за серйозні порушення прав людини".

П'ятий пункт угоди, обговорення якого триває вже кілька місяців, включає такі питання, як роззброєння бойовиків і їхнє повернення до мирного життя.

Про намір покласти край понад півстолітньому військовому конфлікту Сантос оголосив незабаром після того, як заступив на посаду президента 2010 року. Він наголошує, що на переговорах із повстанцями Колумбія не ставить на кін свою свободу і демократію.

ФАРК є найбільшим ліворадикальним повстанським угрупованням у Колумбії. У листопаді 2012 року бойовики погодилися почати на території Куби переговори про примирення.

2013 року колумбійській владі і повстанцям вдалося дійти згоди стосовно кількох питань, проте потім переговори затягнулися і ситуація знову загострилася. Про досягнення угоди про примирення було оголошено у вересні 2015-го без попередніх повідомлень про успіхи на переговорах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram