ГоловнаСвіт

Біженці покидають Австрію через невиправдані очікування

Мігранти з Близького Сходу до прибуття в ЄС мали інші уявлення про Австрію і Європу загалом.

Біженці покидають Австрію через невиправдані очікування
Беженцы (Архив)
Фото: comments.ua

Біженці із Косова, Іраку й Афганістану почали покидати Австрію, оскільки їхні очікування в цій країні не виправдалися. За словами мігрантів, вони думали, що про них дбатимуть на вищому рівні, а процес отримання статусу біженця виявиться простішим.

Про це пише The Local.

Представник благодійної організації Caritas Мартін Гантнер (Martin Gantner) пояснив, що деякі приїжджі повертаються додому через страх "депортації та приниження", деякі сумують за своїм родинам, а деякі мали інші уявлення про Австрію і Європу загалом. "Тут так багато невизначеності для них, багато біженців травмовані і потребують відчуття безпеки", - зазначив він.

Як пише The Local, про це свідчать і дані міністерства внутрішніх справ країни. Зокрема із січня по листопад цього року Австрію добровільно покинули понад 1,1 тис. косоварів, 530 іракців і 120 афганців. Для порівняння, 2014 року на батьківщину перебралися тільки двоє вихідців з Іраку, дев'ять з Афганістану і один з Ірану.

"Ця тенденція стала найбільш помітною приблизно із середини вересня", - заявив представник відомства Карл-Хайнц Грундбок (Karl-Heinz Grundbock).

Глава віденської асоціації із захисту прав людини Гюнтер Еккер (Gunter Ecker) відзначив, що тренд буде зберігатися в найближчому майбутньому.

"Багато іракців кажуть, що вони очікували кращого соціального захисту тут, багато хто також не уявляє, скільки триватиме процес отримання статусу біженця. Вони навіть не уявляли, що їхні сім'ї зможуть перебратися до них тільки через рік або навіть більше", - пояснив Еккер.

The Local зазначає, що оскільки Косово вважають доволі безпечною країною, то шанс на отримання притулку невеликий, проте для мігрантів з Іраку і Афганістану цей процес дещо спрощений.

У 2015 році в Євросоюзі вибухнула криза через наплив біженців. Найбільше мігрантів прибуває із Сирії, де з 2011 року триває громадянська війна. Із тих пір більш ніж 507 тис. сирійців звернулися з проханням про надання притулку в європейських країнах. За даними ООН, у 2016 році міграційна хвиля в ЄС може збільшитися удвічі, а за даними ЄС - втричі.

За останніми даними, в ЄС з початку року нелегально потрапили 1,28 млн осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram