ГоловнаСвіт

Сербія в Брюсселі розпочинає переговори про вступ до Євросоюзу

Визнати незалежність Косово не хоче політична еліта Сербії

Сербія в Брюсселі розпочинає переговори про вступ до Євросоюзу

Сербія, отримала статус країни-кандидата в ЄС в березні 2012 року, сьогодні на міжурядовій конференції в Брюсселі відкриває перші два напрями переговорної платформи про вступ до Євросоюзу. Про це інформує "Радіо Свобода".

Згідно з офіційними даними, йдеться про напрями 32 і 35. Перший з них пов'язаний з питаннями фінансового контролю, а другий присвячений нормалізації відносин з республікою Косово, що проголосила незалежність від Сербії в лютому 2008 року.

Від Євросоюзу у зустрічі беруть участь міністр закордонних справ, голова Ради ЄС Люксембургу Жан Ассельборн, голова дипломатії ЄС Федеріка Могеріні, єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Йоханнес Хан, а також представники 28 держав-членів ЄС.

Про початок діалогу про вступ Сербії до ЄС було оголошено ще в 2014 році, проте відкриття перших напрямів довелося чекати до кінця цього року. У листопаді Белград отримав доповідь Європейської комісії з позитивними оцінками з приводу прогресу Сербії в наближенні до європейських стандартів. Одночасно Єврокомісія рекомендувала Белграду більшою мірою привести свою зовнішню політику у відповідність з політикою ЄС.

За словами Йоханнеса Хана, що на днях відвідав Белград, ЄС очікує, що Сербія докладе особливі зусилля для зміцнення верховенства закону, незалежної судової системи, свободи слова та зробить подальші кроки з метою нормалізації відносин з Косово ЄС.

Представники Сербії назвали сьогоднішній день "історичним" і повідомили, що повністю готові до переговорів. Белград планує закінчити переговори до кінця 2019 року.

За словами співробітника білгородського Центру міжнародної політики і безпеки Ігоря Новаковіча, можливість вступу Сербії до Євросоюзу без формального визнання незалежності Косово теоретично існує.

Нагадаємо, у жовтні 2015 року ЄС і Косово підписали угоду про стабілізацію і асоціацію. У рамках угоди Брюссель повинен зміцнювати зв'язки з Приштиною в обмін на реформи, спрямовані на наближення Косово до стандартів ЄС.У серпні 2015 року повідомлялося, що Сербія і Косово за посередництва голови дипломатії ЄС Федеріки Могеріні досягнули прориву в процесі нормалізації двосторонніх відносин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram