ГоловнаСвіт

Клімкін закликав Радбез ООН розгорнути миротворчу місію на Донбасі

Росія намагається дестабілізувати не тільки Донбас, а й всю Україну, заявив міністр.

Клімкін закликав Радбез ООН розгорнути миротворчу місію на Донбасі
Фото: un.org

Україна закликала Раду Безпеки ООН узяти на себе ініціативу із розгортання миротворчої місії на Донбасі. Відповідну заяву зробив міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час виступу на засіданні СБ ООН у Нью-Йорку, повідомляє кореспондент ЛІГА.net. 

"Російська агресія триває, її не зупинили. Як і раніше російські кадрові військові й озброєння перебувають на Донбасі. Спостерігачі ОБСЄ не мають доступу до деяких територій. Також зафіксовані сотні випадків, коли бойовики ховають озброєння, яке мало бути відведеним. Нема або практично нема прогресу в обміні заручниками, включаючи політичних в'язнів, яких утримували на території РФ і в окупованому Криму", - повідомив він.

"Мінськ-2 нагадує мозаїку, яку належить зібрати. Крим окупований, Донбас - під вогнем. Ви можете мати мир, якщо ви цього побажаєте. Україна змушена за мир боротися, щоб вижити", - констатував він.

Міністр нагадав, що ще в березні Україна офіційно звернулася з проханням до ООН для підтримки виконання Мінських угод з метою розміщення в Україні місії з підтримання миру. "Я наполегливо закликаю ще раз Раду Безпеки узяти на себе керівництво зі створення такої місії", - цитує слова міністра закордонних справ України УНІАН.

Міністр нагадав, що ще в березні Україна офіційно звернулася з проханням до ООН для підтримки виконання Мінських угод з метою розміщення в Україні місії з підтримання миру.

Нагадаємо, на початку березня президент Петро Порошенко підписав наказ про звернення в Радбез ООН з проханням про введення миротворців на Донбас. Документ ввів в дію рішення РНБО "Про звернення до Організації Об'єднаних Націй та Європейського Союзу щодо розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки".

Як повідомляли, в жовтні Україну вибрали непостійним членом Радбезу ООН на 2016-2017 роки. За словами Президента Петра Порошенка, обрання України до цього органу допоможе повернути Крим і Донбас. Також, за його словами, Україна боротиметься проти зловживання правом вето постійними членами Радбезу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram