ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

ІД зацікавилася Китаєм

ІД зацікавилася Китаєм
Лидер "Исламского государства" Абу Бакр аль-Багдади
Фото: EPA/UPG

Терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІД) намагається розширити свій вплив у світі, вербуючи громадян КНР.

Про це повідомляє американський телеканал CNBC.

Зокрема в інтернеті з'явилася чотирихвилинна пропагандистська пісня під назвою "Я - моджахед", що закликає китайських мусульман до джихаду. Текст музичного твору містить такі фрази, як: "Померти, б'ючись на полі бою, - моя мрія" і "Жодна сила не зупинить наш рух".

За даними агентства Рейтер, у МЗС КНР не коментували запис, обмежившись спільною заявою про боротьбу з тероризмом. "Міжнародна спільнота повинна згуртуватися і співпрацювати для завдавання спільного удару по тероризму", - заявили в зовнішньополітичному відомстві Китаю, додавши, що зараз кілька держав із "певним прогресом" борються із цим явищем у Сирії.

CNBC констатує, що зараз невідомо, скільки китайців приєдналися до ІД, але припускає, що потенційними новачками екстремістського угруповання можуть стати мусульмани-уйгури, які мешкають в автономному районі на північному заході КНР. На думку автора публікації, ісламісти можуть зіграти на політичних настроях екстремістських уйгурських угруповань, які вимагають незалежності регіону від Китаю.

На території Синьцзян-Уйгурського автономного району, розташованого на північному заході Китаю, діють ісламські радикали, які виступають за створення незалежної держави Східний Туркестан. У результаті їхнього протистояння з Пекіном з 1990 року загинули сотні людей. Багато уйгурів скаржаться на утиски з боку центральної влади, їх не допускають до служби в армії та поліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram