ГоловнаСвіт

Єгипет побудує мільйон будинків для бідних

У 3% єгипетських сімей немає доступу до водопроводу.

Єгипет побудує мільйон будинків для бідних
Египет
Фото: zn.ua

Влада Єгипту планує побудувати мільйон будинків у рамках програми зведення соціального житла для бідних. Загальна вартість проекту становитиме близько $20 млрд протягом наступних п'яти років.

Про це розповів агентству Рейтер міністр житлового будівництва і комунального господарства Єгипту Мустафа Мабдулі (Mustafa Madbouly).

Зараз населення Єгипту становить 90 млн осіб, проте очікується, що до 2050 року воно зросте до 120 млн осіб. Спорудження нових будинків покликане поліпшити ситуацію з нетрями і незаконно побудованими після революції 2011 року будівлями, в яких живе багато єгиптян.

Зокрема агентство зазначає, що багато жителів Каїра живуть у склепах, через що один із районів міста отримав назву "місто мертвих".

За словами Мабдулі, владі Єгипту необхідно будувати близько 500-600 тис. нових будинків на рік, щоб задовольняти попит на житло, при цьому 70% цих будинків слід зводити на користь бідних верств населення.

Новий проект будівництва соціального житла, однак, передбачає будівництво 200 тис. нових будинків на рік, що лише наполовину задовольнить попит на дешеве житло. Приватні забудовники, які будують нові передмістя навколо Каїра, задовольняють потреби тільки єгиптян із середнім і високим доходом, які можуть купити будинки відразу або отримавши іпотечні кредити.

Мабдулі уточнив, що Єгипет фінансує свою схему будівництва соціального житла за рахунок продажу землі забудовникам, які споруджують будинки вищого класу.

"Ця програма повністю реалізується урядом Єгипту і міністерством житла із загальним обсягом інвестицій, що перевищує 150 млрд єгипетських фунтів ($19,16 млрд), - заявив міністр. - Ми отримуємо користь із проектів, які ми пропонуємо приватному сектору для фінансування та перехресного субсидування програми соціального житла".

3% єгипетських сімей не мають доступу до водопроводу, а в сільській місцевості деякі будинки отримують воду тільки 12 годин на день. Мабдулі також планує збільшити рівень очищення стічних вод до 50% у сільських районах порівняно з 15% зараз.

"(Ми) облаштовуємо нетрі та небезпечні райони. Мова йде про 248 районів. Про 150 тисяч сімей", - сказав Мабдулі.

У міру зростання населення уряд Єгипту шукає можливості вирішити проблеми з погано освітленими, погано провітрюваними, незаконно побудованими будівлями із червоної цегли, які з'явилися в країні після повалення Хосні Мубарака 2011 року.

Влада Єгипту також планує побудувати мільйон будинків для єгиптян із середнім доходом до 2020 року в рамках спільного з базованою в Дубаї компанією Arabtec проекту загальною вартістю  $35 млрд. Оголошений у березні 2014-го, цей проект був стовпом виборчої кампанії президента Абдель Фаттаха ас-Сісі.

Зараз Єгипет намагається залучити до будівництва житла інвесторів із країн Перської затоки, додав Мабдулі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram