ГоловнаСвіт

Сирійські повстанці передали місто Хомс під контроль армії Асада

Бойовики опозиції в рамках домовленості з Дамаском погодилися здати зброю і повернутися до мирного життя

Сирійські повстанці передали місто Хомс під контроль армії Асада
Сирийская армия
Фото: www.arms-expo.ru

У результаті перемир'я, укладеного між низкою представників поміркованої сирійської опозиції і Дамаском, повстанці покидають місто Хомс і передають його під контроль сирійської армії.

Про це повідомляє BBC з посиланням на правозахисників з "Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини" (SOHR).

Повідомляється, що вони вирушають у район провінції Ідліб, який утримує Сирійська вільна армія.

За даними Рейтер, з міста повинні виїхати близько 750 осіб.

Хомс, що знаходився під контролем повстанців протягом чотирьох років, називали "столицею революції". Саме там у 2011 році спалахнули перші антиурядові протести.

На початку грудня сирійська влада узгодила з опозицією план відступу збройних загонів з Хомса. Повстанці почали покидати утримуваний ними район міста у понеділок, 7 грудня.

Угоду влада та опозиція уклали після того, як у місті провели зустріч співробітники ООН, які займалися розробкою фінального варіанту документа. Він припускає можливість для повстанців здати зброю і повернутися до мирного життя.

За словами співробітників ООН, припинення вогню може стати найефективнішим способом врегулювання у країні, де вже майже п'ять років триває війна.

14 листопада відбувся черговий раунд міжнародних переговорів щодо Сирії у Відні. У зустрічі взяли участь представники США, Франції, Великобританії, Німеччини, Росії, Туреччини, Саудівської Аравії, Ірану, інші регіональні гравці, а також представники ООН, ЄС, Ліги арабських держав і Організації ісламської співробітництва.

Парламентери шукали політичне вирішення кризи у країні. За підсумками зустрічі було ухвалено комюніке з дев'яти пунктів. Документ передбачає формування перехідного уряду, ухвалення нової конституції і загальні вибори. Про долю президента країни Башара Асада сторонам домовитися не вдалося.

Загальнонаціонального плану мирного врегулювання в Сирії немає, тому іноді лояльні до офіційного Дамаска сили та їхні противники укладають місцеві угоди про припинення вогню. 26 жовтня сирійська армія почала наступ у провінції Хомс за підтримки російської авіації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram