ГоловнаСвіт

Туреччина відмовилася вивести війська з Іраку, незважаючи на ультиматум Багдада

Прем'єр Туреччини має намір урегулювати конфлікт з Іраком дипломатичним шляхом.

Туреччина відмовилася вивести війська з Іраку, незважаючи на ультиматум Багдада
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

Туреччина не виводитиме своїх військових підрозділів з Іраку, незважаючи на ультиматум уряду цієї країни, термін якого добігає кінця сьогодні.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на заяву голови МЗС Туреччини Мевлюта Чавушоглу.

Зокрема турецький міністр у телефонній розмові зі своїм іракським колегою заявив, що Анкара поважає територіальну цілісність Іраку.

Окремо прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що хоче відвідати Багдад якнайшвидше, щоб спробувати врегулювати скандал з приводу розгортання турецьких військ. За його словами, турецькі війська в Іраку покликані захистити іракців від можливих атак з боку бойовиків "Ісламської держави" (ІД), а ті, хто вважає інакше, стали учасниками "навмисних провокацій".

Туреччина заявляє, що розгорнула солдатів на півночі Іраку в рамках місії підготовки й оснащення іракських сил. При цьому в Анкарі підкреслюють, що Туреччина не має планів наземної військової операції і не планує скерування додаткового контингенту військових. Уряд Іраку, однак, каже, що ніколи не запрошував турецьких військових. У зв'язку із цим прем'єр-міністр Іраку Хейдар аль-Абаді отримав добро парламенту на відповідні заходи, у тому числі на звернення до Радбезу ООН.

Деякі ЗМІ повідомляли, що Туреччина має намір провести військову операцію зі звільнення Мосула і встановити контроль над низкою іракських регіонів, які вважає історично своїми, проте Анкара відкидає такі звинувачення.

4 грудня близько 130 турецьких військовослужбовців за підтримки танків і артилерії зайняли позиції в іракській провінції Найнава, недалеко від захопленого бойовиками ІД Мосула.

Із серпня 2014 року коаліція із 65 країн на чолі зі США проводить бомбардування території Іраку і підтримує курдські сили, що борються на землі. У коаліцію входить і Туреччина.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram