ГоловнаСвіт

Іран протестував балістичну ракету, порушивши дві резолюції Радбезу ООН

Іран удруге за два місяці діє врозріз чинним проти нього обмеженням.

Іран протестував балістичну ракету, порушивши дві резолюції Радбезу ООН
Испытания ракет в Иране (Архив)
Фото: EPA/UPG

Іран провів випробування балістичної ракети середньої дальності, тим самим порушивши дві резолюції Ради Безпеки ООН.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на американських чиновників.

За даними співрозмовників, Іран провів випробування балістичної ракети 21 листопада. Ракета не покидала територію Ірану.

Випробування проводили біля портового міста Чабанар, недалеко від кордону з Пакистаном. За словами одного зі співрозмовників агентства, це була ракета на рідкому паливі з радіусом дії 1900 кілометрів, здатна нести ядерну боєголовку.

Усі випробування балістичних ракет Іранові заборонено відповідно до резолюції Радбезу ООН від 2010 року, яка буде чинною, допоки не реалізують ядерну угоду між Іраном і шістьма світовими державами. Від Тегерана вимагають згорнути ядерну програму в обмін на зняття санкцій. Угоду про це підписали влітку 2015 року.

У жовтні міністр оборони Ірану повідомив про проведення успішного випробування балістичної ракети. У Тегерані зазначили, що країна не повинна отримувати спеціальний дозвіл на такі випробування. У відповідь на це США, Німеччина, Великобританія і Франція назвали випробування порушенням резолюції і зажадали від Ради Безпеки ООН вжити заходів. Поки що жодних заходів не застосували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram