ГоловнаСвіт

Афіни сколихнули заворушення в день пам'яті про вбитого підлітка-анархіста

Насильницькі акції у грецькій столиці відбуваються щорічно в день смерті підлітка.

Увечері 6 грудня, в сьому річницю загибелі Александроса Грігоропулоса, 15-річного грецького анархіста, прихильники цього руху влаштували безладдя в центрі столиці Греції Афінах.

Про це повідомляє euronews.

Тією чи іншою мірою насильницькі акції спалахують у грецькій столиці щорічно в день смерті підлітка, який став для лівих символом поліцейського свавілля.

Заворушення в день пам'яті Александроса Грігоропулоса
Фото: EPA/UPG
Заворушення в день пам'яті Александроса Грігоропулоса

Цього року перед виступами анархістів у центрі Афін розгорнули 5000 поліцейських, проте порядок зберегти не вдалося. Демонстранти закидали поліцію камінням і пляшками із пальною сумішшю. Також постраждала група португальських туристів, один із яких отримав каменем по голові. Поранено трьох правоохоронців. Кілька десятків осіб затримано.

Under the paving stones, the beach / sous les paves, la plage. My neighbourhood on fire #Exarcheia #Athens #6dgr #Grigoropoulos #riots

Видео опубликовано Yasmina Reggad (@yasreggad)

Заворушення у грудні 2008 року називають наймасовішими в Греції з 1974 року, коли від влади усунули військову хунту: хвиля протестів прокотилася 10 містами країни.

У ніч проти суботи 6 грудня 2008 року два офіцери особливої варти грецької поліції зіткнулися з невеликою групкою молодих людей. Точні деталі того, що сталося, досі невідомі, але відомо, що один із поліцейських вистрілив тричі й одна з куль наздогнала 15-річного Александроса Грігоропулоса - загинув підліток у результаті випадкового рикошету чи навмисного пострілу, досі невідомо. Обох поліцейських посадили у в'язницю, стрільця звинуватили в убивстві. Цей інцидент дав негайний поштовх гнівним демонстраціям і повстанням у багатьох грецьких містах, які тривають різною мірою й донині, хоч і поступово слабшають. Смерть Александроса стала своєрідним активатором конфліктів у Греції з багатьох питань - зловживання поліцейськими своїм становищем, нав'язані реформи освіти, економічна криза, урядова корупція і багато іншого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram