ГоловнаСвіт

Данці висловилися проти подальшої євроінтеграції

План подальшої взаємодії між ЄС і Данією обговорюватимуть наступного тижня.

Більшість данців на референдумі висловилися проти подальшої інтеграції країни до Європейського Союзу.

Про це повідомляє euronews.

Проти ухвалення європейського законодавства у сфері правосуддя та внутрішньої політики висловилися трохи більше ніж 53% данців - правоцентристський уряд країни наполягав, що ці заходи допоможуть поліцейським розслідувати транскордонні злочини. Нинішній референдум з питань євроінтеграції став сьомим.

Видання повідомляє, що тепер Данії, можливо, доведеться покинути Європол - правоохоронний орган ЄС, що бореться з організованою злочинністю, тероризмом і торгівлею людьми. Очікується, що його правовий статус зміниться 2016 року, тоді королівство більше не зможе залишатися його членом.

Попри це, в Данії вважають, що підсумки референдуму не завадять співпраці з Європолом, і планують укласти власну угоду за прикладом Швейцарії.

За даними euronews, євроскептики побоювалися, що в разі позитивної відповіді на поставлене на референдумі питання Брюссель почне диктувати Копенгагену закони і в міграційній сфері. Данія - країна з одним із найжорсткіших імміграційних законів, і наплив біженців у Європу зачепив її малою мірою.

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер вирішив зустрітися з данським прем'єр-міністром Ларсом Лекс Расмуссеном і обговорити з ним перемогу євроскептиків на плебісциті, повідомляє агентство Рейтер.

"Ми беремо до уваги результати референдуму. З них випливає, що Данія зберігає статус, передбачений договором про утворення ЄС, у питаннях правосуддя та внутрішніх справ", - розповіла офіційний представник Єврокомісії Маргарітіс Схінас. Вона зазначила, що на зустрічі Юнкера і Расмуссена, яка відбудеться наступного тижня, буде обговорюватися план подальшої взаємодії між Євросоюзом і Данією.

Міграційна криза в Європі найпомітніше вдарила по сусідній з Данією Німеччині. Згідно з офіційним прогнозом, у ФРН 2015 року зареєструють понад 800 тис. біженців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram