ГоловнаСвіт

Європейські спецслужби втратили слід єдиного вцілілого паризького терориста

За деякими даними, наступним об'єктом терактів ІД може стати Великобританія

Європейські спецслужби втратили слід єдиного вцілілого паризького терориста
Полиция во время терактов в Париже (Архив)
Фото: EPA/UPG

Європейські спецслужби втратили слід єдиного терориста, який вижив після терактів у Парижі,  - Салаха Абдеслама (Salah Abdeslam), оголошеного в міжнародний розшук.

Про це повідомляє телеканал CNN з посиланням на високопоставлене джерело в силових структурах.

Джерело телеканалу розповіло, що європейські спецслужби не мають жодних припущень щодо того, де перебуває Абдеслам. За його словами, під час терактів у Парижі терорист здрейфив і не зміг себе підірвати. "Він був збіса наляканий, коли просив своїх друзів у Брюсселі приїхати і забрати його тієї ночі з Парижа", - сказав співрозмовник CNN.

На думку джерела, після цього "Ісламська держава" (ІД) може не прийняти Абдеслама назад у свої лави, навіть якщо він дістанеться Сирії.

Крім того, як зазначає чиновник, дані розвідки свідчать про те, що наступною ціллю терористів може стати Великобританія, літаки якої почали завдавати повітряних ударів по об'єктах ІД в Сирії. За його даними, у лавах бойовиків нараховується від 700 до 1000 громадян Великобританії, які можуть повернутися в країну і зробити кілька терактів. Повідомляється також, що наразі правоохоронні органи не мають зачіпок, які могли б допомогти виявити терористів у Великобританії.

Наприкінці листопада бельгійська газета Het Laatste Nieuws повідомила, що Абдеслам втік до Сирії. На його ім'я було оформлено оренду автомобіля Volkswagen Polo, який знайшли поруч із концертним залом "Батаклан", що зазнав нападу. Він також вів обстріл кафе в центрі Парижа, біля якого підірвав себе його брат Ібрагім. Незабаром після терактів поліція зупинила машину з Абдесламом і ще двома чоловіками неподалік від бельгійського кордону, однак після перевірки документів їх відпустили. 26 листопада Абдеслама оголосили в міжнародний розшук.

Пізно ввечері 13 листопада в Парижі сталася серія терактів. У результаті атак загинули 130 людей, понад 350 постраждали. Відповідальність за напад взяло на себе терористичне угруповання "Ісламська держава".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram