ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Навальний викрив сина генпрокурора РФ у зв'язках зі злочинністю

ФБК з'ясував, що російський генпрокурор покриває кримінальну діяльність свого сина

Навальний викрив сина генпрокурора РФ у зв'язках зі злочинністю
Алексей Навальный
Фото: EPA/UPG

Фонд боротьби з корупцією (ФБК) Олексія Навального опублікував масштабне розслідування і фільм про діяльність найближчого оточення генерального прокурора Росії Юрія Чайки. У першу чергу мова йде про його сина Артема Чайку.

З відповідними матеріалами можна ознайомитися на сайті Навального.

Так, з'ясувалося, що бізнес-шлях Артема Чайки почався з загадкового вбивства. У 23 роки Артем Чайка, використовуючи зв'язки батька, здійснив рейдерське захоплення державного підприємства - Верхньоленського пароплавства в Іркутській області. Загадкову смерть колишнього директора пароплавства Миколи Паленого наприкінці 2002 року місцева прокуратура навіть не розслідувала. Потім Чайка за допомогою різних схем викрав як мінімум 12 суден пароплавства, а гроші переказав на свої швейцарські рахунки.

ФБК також виявив, що серед активів Артема Чайки - Тиретську солекопальню в Іркутській області (четверту за розмірами в Росії), Вороб'ївське родовище солі в Калузькій області, Обухівський піщаний кар'єр. Разом із Самвелом Карапетяном син генпрокурора будує торговий центр "Ріо" в Митіщах. При цьому наголошується, що перемагати на конкурсах і усувати конкурентів йому вдається завдяки зв'язкам у прокуратурі.

У ФБК також з'ясували, що Артем Чайка є резидентом Швейцарії і володіє віллою за $3 млн з видом на Женевське озеро і Альпи. Статус резидента Швейцарії йому допоміг отримати його партнер по юридичній фірмі в Лозанні і колишній глава Міграційного управління кантону Во - 72-річний Франсуа Тарен. Наголошується, що в 1996 році Тарен сприяв придбанню швейцарської вілли і оформленню візи Михасю - знаменитому ватажкові "солнцевських" Сергію Михайлову.

Крім того, син російського генпрокурора є співвласником розкішного готелю Pomegranate на грецькому півострові Халкідікі. У реконструкцію готелю він вклав до €29 млн - прибуток від його легальної та нелегальної підприємницької діяльності в Росії, якій протегують зв'язки його батька.

ФБК також з'ясував, що друга співвласниця готелю Pomegranate - Ольга Лопатіна є колишньою дружиною заступника Юрія Чайки Геннадія Лопатіна. При цьому у Навального стверджують, що є обґрунтовані підозри, що розлучення фіктивне. Ольга Лопатіна разом з Надією Старовєровою, дружиною іншого співробітника генпрокуратури Олексія Старовєрова, володіють спільною фірмою "Цукор Кубані" з дружинами ватажків кущівської банди - Наталією Ціпов'яз і Анжелою-Марією Цапок. Чоловіки останніх Сергій Цапок і В'ячеслав Ціпов'яз засуджені на довічний і двадцятирічний терміни за особливо жорстоке вбивство 12 осіб, у тому числі чотирьох дітей.

Нагадаємо, раніше ФБК з'ясував, що головне "обличчя" російського "Первого канала" є почесною громадянкою Чорногорії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram