ГоловнаСвіт

Washington Post: передане США українській армії обладнання розвалюється на частини

США пояснили якість поставленого Україні обладнання необхідністю діяти швидко

Washington Post: передане США українській армії обладнання розвалюється на частини
Внедорожники Humvee
Фото: www.president.gov.ua

США передали Україні нелетальне озброєння на суму понад $260 млн, однак частина обладнання, покликаного допомогти українській армії в боротьбі з проросійськими бойовиками, становить, по суті, сміття.

Про це пише The Washington Post.

Так, на околиці Донецька один з українських спецпідрозділів використовує поставлені США позашляховики Humvee, вироблені, згідно з серійними номерами на цих транспортних засобах, ще наприкінці 1980-х - початку 1990-х років. При цьому, за даними WР, у трьох Humvee були пластикові двері та вікна, які навряд чи забезпечують хоч якийсь захист, зазначає видання. Український механік розповів виданню, що шини на одному з позашляховиків луснули після кількох сотень кілометрів їзди, оскільки машина занадто довго стояла на складі.

Ще один підрозділ української піхоти, що складається приблизно зі 120 осіб, отримав від Пентагону один бронежилет з тих, які американські війська перестали використовувати в бою ще в середині 2000-х років.

"Якщо американці збираються відправляти нам обладнання, не надсилайте нам вживані речі", - розповів командир одного з підрозділів української армії, який, як і інші солдати, на умовах анонімності розкритикував стан обладнання свого загону.

Як зазначає The Washington Post, застаріле обладнання біля лінії фронту на сході України вдалося ідентифікувати за допомогою механіків, які працюють в українській армії, а також завдяки опитуваннями українських солдатів на передовій. У деяких ситуаціях серійні номери дозволили простежити походження певних транспортних засобів.

За словами українських солдатів, жахливий стан обладнання, що поставляється їм із США, породив недовіру і знизив мораль українських військ. Експерти зазначають, що низька якість переданого Україні обладнання ставить під питання відданість уряду США допомозі Україні у війні з добре озброєними Росією сепаратистами.

Humvee, про які йде мова, входили в партію з приблизно 100 аналогічних транспортних засобів, відправлених в Україну на початку цього року завдяки наданій Конгресом президентові США спеціальній виконавчій владі, яка дозволяє главі держави швидко відправляти обладнання в країни далекого зарубіжжя.

Офіційний представник Пентагону генерал-лейтенант Джо Сауерс не прокоментував стан переданих Україні транспортних засобів, але в електронному повідомленні сказав, що США далі постачають обладнання і забезпечують підготовку, "щоб допомогти Україні краще контролювати та убезпечити свій кордон, працювати більш безпечно і ефективно і зберегти та посилювати свою територіальну цілісність".

Американські чиновники пояснюють наявність списаної США військової техніки на лінії фронту на Донбасі необхідністю доставити обладнання в Україну швидко на початку війни. Так, високопоставлений представник міноборони США розповів WP, що США не були готові до залученості Росії в донбаський конфлікт, і тому їм довелося шукати кошти і реагувати на запити України про допомогу з "холодного старту". "Ми хотіли доставити обладнання туди якомога швидше, і у нас не було виділено грошей на цю кризу, - сказав чиновник, який говорив на умовах анонімності. - Чи означає це, що все було ідеально? Звісно, ні".

WP зазначає, що наразі не відомо, яка частина переданого України обладнання є уживаною або застарілою, оскільки уряд США передав Україні і нове обладнання, таке як аптечки і прилади нічного бачення, а також протимінометні радари та комунікаційне обладнання.

Зараз США готуються передати Україні ще 100 застарілих Humvee в рамках стандартної програми американської армії з передачі додаткового обладнання "як є" в країни далекого зарубіжжя. У рамках цієї програми використовується "обладнання, яке стоїть десь (на складі) і яке не може використовувати жодна (американська) служба", розповів WP представник Пентагону на умовах анонімності. "У деяких ситуаціях Humvee можуть надавати на запасні частини. Вони не в досить хорошому стані, щоб їздити, але ви можете розібрати їх".

За словами українського генерал-лейтенанта Андрія, чий підрозділ отримав старі Humvee, вони мали поставлятися в робочому стані, а не на запчастини. Вартість однієї шини для Humvee в Україні становить близько $1000, тож замість цього підрозділ купив уживаний позашляховик за суму, яка трохи перевищує ту, що знадобиться на заміну двох шин для Humvee.

Незважаючи на те, що Пентагон заснував низку програм для підготовки українських військових, багато з них розглядають зношене обладнання на лінії фронту як символ американської політики, яка робить мінімум для підтримки українського уряду і стримування російської агресії.

На початку листопада Конгрес США затвердив бюджет із $300 млн для України, який, серед іншого, передбачає поставки "оборонної летальної допомоги". Однак, за словами конгресмена, голови комітету у справах збройних сил США Мака Торнберрі, адміністрація президента США "вкрай стурбована тим, щоб уникнути загострення з Путіним". "І це має широкий вплив на обмеження спроможності українців захистити свою країну".

За словами Евелін Фаркас, колишнього заступника помічника міністра оборони США у справах Росії/України/Євразії, наразі політика допомоги США Україні полягає в тому, щоб робити "достатньо у військовому плані, щоб гарантувати, що українці зможуть захистити свою територію". Разом з тим, за її словами, США можуть зробити більше, щоб перешкоджати майбутнім нападам.

"Зараз, враховуючи ставки, з нашими ресурсами не все гаразд", - сказала Фаркас. Вона додала, що дипломатичного вирішення кризи можна досягнути шляхом посилення взаємодії, а саме - у вигляді відправлення зброї в Україну. При цьому вона зазначила, що Білий дім виступає проти відправлення летальної допомоги Україні, оскільки вважає, що це призведе лише до ескалації конфлікту.

"Мова йде про наші цінності. Про права українців обирати свій уряд і бути повністю суверенними, а не (перебувати) під великим пальцем Росії. Ми повинні зайняти тверду позицію і ми повинні забезпечити успіх України", - резюмувала Фаркас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram