ГоловнаСвіт

Туреччина і Китай домовилися доставляти вантажі в Європу в обхід Росії

У консорціум з Туреччиною і КНР увійшли також Казахстан, Азербайджан і Грузія

Туреччина і Китай домовилися доставляти вантажі в Європу в обхід Росії
Турция
Фото: egeninsesi.com

Туреччина і Китай спільно з Казахстаном, Азербайджаном і Грузією заснували консорціум з транспортування вантажів з Китаю до Європи в обхід Росії. Відповідну угоду 28 листопада підписали представники великих транспортно-логістичних операторів у Стамбулі.

Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на заяву прес-служби "Грузинської залізниці".

У документі наголошується, що домовленості було досягнуто на презентації можливостей Транскаспійського транспортного маршруту Китай - Туреччина - Європа. Готовність стати засновниками консорціуму, поряд із китайською компанією Mishgeng Logistics, висловили "КТЖ експрес" (транспортне підприємство, що входить до складу "Казахстанської залізниці"), "Азербайджанське Каспійське морське пароплавство" та азербайджанська компанія "Караван логістікс", а також Trans Caucasus Terminals (дочірня структура "Грузинської залізниці"). Туреччина представлена в консорціумі як асоційований член.

У рамках цього проекту протягом 2016 року заплановано транспортувати через територію Грузії перші кілька тисяч контейнерів з Китаю в напрямку Туреччини та Європи. Сторони також планують розпочати наступного року перевезення вантажів через Україну в Північну і Східну Європу.

Нагадаємо, стосунки між Росією і Туреччиною загострилися після того, як 24 листопада російський літак Су-24 порушив турецький повітряний простір, незважаючи на попередження, і його збили турецькі винищувачі F-16, які патрулюють район. Двоє пілотів Су-24 катапультувалися. Один із льотчиків загинув, другому вдалося врятуватися.

Росія 28 листопада ввела санкції стосовно Туреччини, а також закрила проект газопроводу "Турецький потік".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram