ГоловнаСвіт

Медведєв припустив розширення санкцій проти Туреччини

Туреччина заявила, що не вводитиме санкції проти росіян

Медведєв припустив розширення санкцій проти Туреччини
Дмитрий Медведев
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв припустив, що Росія може ввести нові санкції проти Туреччини.

Про це повідомляє "Интерфакс".

"Ми подивимося, як розвиватимуться події. У нас є можливість у рамках повноважень, встановлених указом, розширити перелік товарів, на які поширюватиметься відповідна заборона на ввезення в Російську Федерацію, розширити контингенти осіб, які потрапляють під заборону для в'їзду в Російську Федерацію, і застосувати інші заходи, спрямовані на обмеження і згортання співробітництва з Турецькою Республікою", - сказав Медведєв на нараді з віце-прем'єрами.

Раніше в понеділок стало відомо про проект заборони на ввезення турецьких фруктів і овочів, який готує російський уряд. За словами віце-прем'єра Ігоря Шувалова, під обмеження потраплять товари, які не мають критичної важливості для російської економіки.

28 листопада Росія ввела санкції стосовно Росії: президент Росії Володимир Путін заборонив роботодавцям з 1 січня 2016 року залучати на роботу громадян Туреччини. Крім цього, президент обмежив діяльність турецьких організацій у Росії, заборонив і обмежив зовнішньоекономічні операції, що передбачають ввезення до Росії окремих видів турецьких товарів.

Раніше Росія оголосила про припинення дії безвізового режиму з Туреччиною з 1 січня 2016 року. Міністерства закордонних справ обох країн закликали громадян утриматися від поїздок до Туреччини і до Росії.

При цьому Туреччина відмовилася вводити санкції проти росіян. Як повідомляє РИА Новости, прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу пообіцяв, що Анкара не вводитиме обмеження щодо російських громадян.

"Ми не будемо здійснювати дії, які негативно впливатимуть на російський народ. Російський народ для нашого народу - друг. Анталія стала другою домівкою для багатьох росіян, ми чекаємо російських туристів", - сказав він.

Прем'єр нагадав, що Туреччина завжди виступала проти економічних санкцій. "Дії Росії, яка сама постраждала від санкцій і при цьому застосовує їх до Туреччини, суперечать її власній позиції. Економічні відносини важливі для обох країн", - підкреслив Давутоглу.

Він закликав Росію діяти в інтересах обох країн. "Ми готові до діалогу, до обговорення наших майбутніх відносин, але ми, захистивши наші кордони, виконали свій обов'язок", - сказав турецький прем'єр.

Давутоглу також висловив готовність надати Росії всю інформацію про інцидент з літаком Су-24 і обговорити заходи для запобігання таким інцидентам у майбутньому. "Якщо російська сторона хоче говорити і запобігти будь-яким ненавмисним подіям, схожим на цю, ми готові говорити. Якщо вони хочуть, щоб ми надали їм інформацію, ми можемо надати будь-яку інформацію про технічні подробиці цього інциденту", - додав він.

Він повторив позицію президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який відмовився вибачатися за Су-24: "Захист нашого повітряного простору, сухопутного кордону - це не просто наше право, але і наш обов'язок. Ніхто не вибачатиметься за виконання свого обов'язку".

24 листопада турецькі ВПС збили російський бомбардувальник Су-24, який впав на територію сирійської провінції Латакія. Пілота, який перебував у салоні, вбили бойовики, штурману вдалося врятуватися. Міноборони Росії стверджувало, що літак знаходився у повітряному просторі Сирії. Президент Туреччини Реджіп Таїп Ердоган заявив, що Су-24 перетнув турецький кордон, його збили після десятого попередження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram