ГоловнаСвіт

Столтенберг: НАТО підтримує право Туреччини на захист повітряного простору

Генсек НАТО заявив про необхідність зняти напругу між Росією і Туреччиною

Столтенберг: НАТО підтримує право Туреччини на захист повітряного простору
Йенс Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив на прес-конференції з прем'єр-міністром Туреччини Ахметом Давутоглу у Брюсселі, що Північноатлантичний альянс підтримує право Туреччини на самозахист.

Про це повідомляє кореспондент "Дождя" з Брюсселя.

"Інформація, яку ми маємо з інших джерел, збігається з тими оцінками, які давала Туреччина минулого тижня. Туреччина має право захищати себе і свій повітряний простір", - повідомив Столтенберг.

Також генсек НАТО додав, що вітає контакти між Москвою і Анкарою. "Важливо зняти напругу. Минулий тиждень показав, як важливо сконцентруватися на механізмах, що дозволять уникнути таких інцидентів у майбутньому", - підкреслив Єнс Столтенберг.

Крім того, Столтенберг зазначив, що на прес-конференції детально обговорив з прем'єр-міністром Туреччини Ахметом Давутоглу ситуацію навколо російського бомбардувальника Су-24, збитого турецькими ВПС 24 листопада.

Як повідомляє агентство Рейтер, Давутоглу відкинув будь-які пропозиції щодо того, щоб принести Росії вибачення за збитий бомбардувальник. "Жодна країна не повинна просити нас вибачатися", - заявив він після зустрічі зі Столтенбергом.

Турецький прем'єр також заявив, що загроза схожих інцидентів зберігається, оскільки Росія і міжнародна коаліція на чолі з США не координують свої дії.

У Росії стверджують, що російський Су-24 збили у сирійському повітряному просторі. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що літак перетнув турецький кордон, його збили після десятьох попереджень. Після цього Росія вирішила призупинити дію безвізового режиму з Туреччиною, а також ввела низку санкцій проти Турецької Республіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram