ГоловнаСвіт

Голова МЗС Туреччини нагадав Лаврову про знищення Boeing 747 над Сахаліном

Росія забула про збитий пасажирський "Боїнг".

Голова МЗС Туреччини нагадав Лаврову про знищення Boeing 747 над Сахаліном
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, обговорюючи зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим знищення бомбардувальника Су-24 над Сирією, згадав про катастрофу південнокорейського пасажирського авіалайнера Boeing 747, яка сталася у вересні 1983 року над Сахаліном.

Про це повідомляє турецьке видання Habertürk.

32 роки тому цивільний літак, що виконував рейс за маршрутом Нью-Йорк - Анкоридж - Сеул, з невстановленої причини відхилився від курсу і зайшов у повітряний простір СРСР, пройшовши над низкою військових об'єктів і островом Сахалін. Радянський винищувач Су-15 перехопив і збив літак, у результаті загинули 269 осіб.

Офіційна позиція Москви полягала в тому, що порушення кордону було навмисною акцією з вивчення ППО СРСР у цьому районі. Чавушоглу, пояснюючи позицію Анкари щодо інциденту із Су-24, у телефонній розмові з російським міністром порівняв подію над Сирією з катастрофою 1983 року.

За даними видання, Лавров у відповідь нагадав турецькому міністрові про діяльність турецької авіації в повітряному просторі Греції над територією Егейського моря, яка різко скоротилася в листопаді цього року.

Чавушоглу у відповідь заявив, що Туреччина відкрита до діалогу з Грецією і що Анкара постійно обговорює з Афінами порушення повітряного простору.

Москва стверджує, що бомбардувальник Су-24, збитий турецькими винищувачами F-16 24 листопада, не заходив у повітряний простір Туреччини. Анкара зайняла протилежну позицію, пояснюючи свої дії захистом державних кордонів.

Конфронтація між країнами призвела до введення Росією низки санкцій проти Туреччини, республіка у відповідь рекомендувала своїм громадянам не відвідувати РФ без особливої потреби. Крім того, Туреччина ускладнила прохід російських суден через Босфор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram