ГоловнаСвіт

Путін задумався про статус ветеранів для учасників військової кампанії в Сирії

Число жертв сирійського конфлікту продовжує зростати завдяки Росії.

Путін задумався про статус ветеранів для учасників військової кампанії в Сирії
Российские военные (архив)

Президент РФ Володимир Путін доручив розглянути питання про надання статусу ветеранів бойових дій учасникам російської військової кампанії в Сирії.

Відповідне повідомлення було опубліковане на сайті Кремля в п'ятницю, 27 листопада.

У переліку доручень за підсумками засідання Ради з розвитку громадянського суспільства і людини, яка, сказано в повідомленні, пройшла ще 1 жовтня, сказано, що необхідно "розглянути питання про можливість внесення в законодавство Російської Федерації змін, що передбачають надання статусу ветерана бойових дій громадянам Російської Федерації, відправленим на територію Сирійської Арабської Республіки у зв'язку з веденням бойових дій".

Крайній термін виконання доручення - 20 грудня, відповідальним призначили прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва.

1 жовтня на засіданні Ради з прав людини при президенті пропозицію присвоїти статус ветеранів тим, хто брав участь у бойових діях у Сирії, запропонувала уповноважений з прав людини в Росії Елла Памфілова. "Сподіваюся на це, зовсім не хотілося б, щоб повторилася неприваблива ситуація, як з тими, хто виконував свій обов'язок у Таджикистані, інших "гарячих точках", - заявила тоді Памфілова.

Із 30 вересня російська авіація почала завдавати ударів по позиціях "Ісламської держави" в Сирії у відповідь на прохання про надання військової допомоги з боку Башара Асада. Москву звинувачують у використанні авіації проти помірної сирійської опозиції, в результаті чого гинуть також мирні жителі. Зокрема 29 листопада повідомляли, що російська авіація розбомбила ринок в Сирії: загинули 40 людей.

День перед тим стало відомо про авіаудар по колоні вантажівок з гуманітарною допомогою в місті Аазаз. Турецькі ЗМІ стверджували, що авіаудару завдали саме російські військові літаки. Щонайменше сім осіб загинули та ще 10 постраждали.

Окрім того, за деякими даними, на території Сирії воюють російські наземні війська. Зокрема 23 листопада повідомляли, що російська піхота відбила в сирійських повстанців позицію на заході Сирії.

У Росії всі звинувачення на свою адресу традиційно заперечують.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram