ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії фонд Сороса визнали "небажаною організацією"

Генпрокуратура РФ вважає, що діяльність фонду становить загрозу основам конституційного ладу Росії

У Росії фонд Сороса визнали "небажаною організацією"
Джордж Сорос

Генеральна прокуратура Росії визнала небажаними організаціями фонд "Відкрите суспільство" (Фонд Сороса) і фонд "Сприяння".

Про це повідомила ТАСС представник наглядового відомства Марина Гриднєва.

За її словами, рішення ухвалили після звернення Ради Федерації РФ до генпрокурора Юрія Чайки з проханням перевірити організації, внесені у так званий "патріотичний стоп-лист". Під час перевірки було встановлено, що діяльність фондів нібито становить загрозу основам конституційного ладу Росії.

На початку липня Радфед РФ з ініціативи комітету з міжнародних справ склав список небажаних НКО, до якого потрапили 12 організацій: Фонд Сороса, Національний фонд демократії (NED), Міжнародний республіканський інститут (IRI) та інші.

Президент РФ Володимир Путін підписав закон про "небажані" в Росії іноземні та міжнародні організації 23 травня. У тексті документа йдеться, що "небажаною" можуть визнати діяльність іноземної або міжнародної неурядової організації, яка становить загрозу "основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни чи безпеки держави". Привласнювати статус небажаної організації може Генпрокуратура за погодженням з МЗС Росії. Першою організацією, внесеною у цей список, став Національний фонд підтримки демократії (The National Endowment for Democracy).

Інститут "Відкрите суспільство" (Фонд Сороса) - міжнародна благодійна організація, заснована фінансистом і філантропом Джорджем Соросом, працює у 30 країнах світу. Ініціює та підтримує програми у галузі освіти, культури і мистецтва, охорони здоров'я, громадських ініціатив, що сприяють розвитку ідей і механізмів відкритого суспільства. У Росії фонд діяв з 1995-го по 2003 рік. За цей період організація видала понад мільярд доларів як гранти вчителям, професорам і студентам - в цілому їх отримали понад 64,5 тис. осіб. Наразі в Росії продовжують роботу організації, створені за підтримки фонду: Московська вища школа соціальних та економічних наук, фонд культури і мистецтва "Інститут ПРО АРТЕ", Пушкінська бібліотека.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram