ГоловнаСвіт

Юнкер допустив скасування віз із Туреччиною восени 2016 року

Найближчим часом почнеться новий етап у переговорах про вступ Туреччини в ЄС.

Юнкер допустив скасування віз із Туреччиною восени 2016 року
Жак-Клод Юнкер
Фото: wikipedia.org

Євросоюз готовий ввести безвізовий режим із Туреччиною з осені 2016 року в разі виконання певних умов.

Про це заявив голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер за підсумками саміту ЄС-Туреччина, повідомляє сайт TRT Turk.

"Візова лібералізація пов'язана з реадмісією (згодою держави на прийом назад на свою територію власних громадян - ред.). Якщо всі вимоги будуть виконані, її буде досягнуто восени 2016 року", - заявив Юнкер. Він також зазначив, що протягом найближчих тижнів почнеться новий етап у переговорах про вступ Туреччини в ЄС. За словами голови Єврокомісії, відносини Євросоюзу та Турецької Республіки "повинні бачитися ширше, ніж співпраця з приводу міграційної кризи".

Голова Євроради Дональд Туск додав, що на саміті було затверджено рішення "про створення механізму надання допомоги сирійським біженцям у Туреччині на €3 млрд". Канцлер ФРН Ангела Меркель уточнила, що деталей надання Анкарі цієї суми не обговорювали.

Зі свого боку прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що першу доповідь у рамках візової лібералізації буде опубліковано в березні 2016 року, а в червні Анкара почне виконувати угоду про реадмісію, повідомляє РИА Новости.

При цьому голова уряду зазначив, що Анкара не може гарантувати Євросоюзу зниження міграційного потоку, поки в Сирії "тривають теракти і бомбардування". "Ми будемо, однак, працювати над поліпшенням контролю кордонів і боротися з перевізниками мігрантів", - запевнив прем'єр-міністр.

Угоду про асоціацію між Туреччиною і Євросоюзом було підписано 1963 року, а заявку на членство в ЄС Анкара подала 1987-го. Переговори про вступ почалися тільки 2005 року. За цей час узгоджено 14 із 35 технічних пунктів, які турецькій владі необхідно виконати, щоб досягти стандартів європейської спільноти. Ще 17 пунктів наразі заблоковано, а з приводу чотирьох тривають переговори. Розбіжності між Брюсселем та Анкарою стосуються позиції Туреччини щодо Кіпру і небажання багатьох європейських політиків бачити мусульманську країну в союзі.

Нагадаємо, 18 жовтня Меркель пообіцяла Туреччині вступ у ЄС в обмін на угоду про біженців.  Давутоглу зі свого боку тоді заявив, що Анкара розраховує на запровадження безвізового режиму з країнами-членами ЄС до липня 2016 року. Він зазначив, що угода про реадмісію повинна сприяти вирішенню проблеми мігрантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram