ГоловнаСвіт

Уродженця України посадили на 15 років у Росії за державну зраду

Вирок було винесено ще влітку цього року.

Мосміськсуд засудив до 15 років колонії російського громадянина Валерія Селянина, звинуваченого в державній зраді. Про це повідомляє "Интерфакс".

Селянина визнали винним у державній зраді, відбувати покарання він буде в колонії суворого режиму. За його даними, вирок під грифом "цілком таємно" було винесено ще влітку 2015 року.

Разом з громадянином РФ засуджено за підбурювання до державної зради двох уродженців Середнього Сходу. За деякими даними, вони є вихідцями з Ірану.

"Хашемі Долаба Хаміда і Гхаседа Неджада Бехназа було визнано винними за ч. 4 ст. 33 ст. 275 КК РФ, їм призначено покарання у вигляді 13 років суворого режиму і 12 років колонії загального режиму відповідно", - розповіло джерело.

У прес-службі Верховного суду РФ повідомили, що цей вирок був оскаржений, апеляційна справа 25 листопада надійшла в інстанцію.

Про існування цієї справи стало відомо в березні 2015 року. Тоді Мосміськсуд відхилив скаргу захисту фігуранта на продовження йому арешту до 20 місяців. Два інші фігуранти кримінальної справи, відповідно до оголошених тоді матеріалів, є іноземними громадянами, які "говорять рідкісною східною мовою, переклад з якої і на яку становить труднощі, оскільки фахівців мало".

Уродженеця Сумської області України Валерія Селянина, який має вищу технічну освіту, звинувачували в тому, що надавав іноземним громадянам консультаційну чи іншу допомогу, спрямовану проти безпеки РФ. Селянин своєї провини не визнавав. "Слідство від самого початку мало на руках цілісну картину моєї невинності. На мою адресу не висунуто жодних звинувачень, всі експертизи підтвердили мою повну невинність. Мені нема чого ховатися", - сказав він у суді 24 березня.

Згідно з озвученими матеріалами справи, її було порушено 29 серпня 2013 року щодо Селянина і невстановлених осіб, а 3 грудня минулого року йому було висунуто звинувачення в остаточній редакції.

Нагадаємо, Брянський обласний суд РФ засудив громадянина Росії Віктора Шура до 12 років колонії суворого режиму за "держзраду у формі шпигунства". Шура визнано винним у тому, що, будучи громадянином РФ, 9 грудня 2014 року здійснював розвідувальну діяльність на території Брянської області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram