ГоловнаСвіт

У Бразилії у справі про корупцію заарештовано сенатора і мільярдера

Заарештований банкір вважався наймогутнішою особою бразильського бізнесу

У Бразилії за підозрою у корупції в рамках справи щодо нафтового гіганта Petrobras заарештовано главу фракції владної Партії робітників Делсідіу Амарала (Delcídio do Amaral) і одного з найбагатших людей країни, банкіра Андре Естевеса (Andre Esteves).

Про це повідомляє euronews.

Амарал і Еставес чекатимуть суду в камері попереднього ув'язнення.

Естевес очолював найбільший у Латинській Америці приватний інвестиційний банк BTG Pactual і вважався наймогутнішою особою бразильського бізнесу.

За даними слідства, Амарал і Естевес причетні до корупційних схем, що застосовувалися у державній енергетичній компанії Petrobras. Скандал розгорівся у березні 2014 року і залишається в центрі уваги бразильців. Серед фігурантів справи - понад 60 політиків, у тому числі діючі і колишні парламентарі, партійні лідери та губернатори. Але вперше в історії країни за підозрою у кримінальному злочині заарештовано сенатора.

"Думаю, що сьогодні відкрилися нові двері у битві з корупцією, - вважає бразильський економіст Лукас Матос. - Стало зрозуміло, що недоторканних не існує, і ті, хто раніше безсоромно грабували країну без жодного страху, тепер мусять ставитися до народу з великою повагою".

За даними поліції, мова йде про розкрадання майже мільярда доларів. Скандал стосується і президента Ділми Русеф. Вона очолювала Petrobras саме в той період, коли, на думку слідчих, у компанії діяли корупційні схеми. Кілька топ-менеджерів від імені компанії підписували договори і отримували за це комісійні. Кошти використовувалися потім для підкупу політиків і посадових осіб.

Обурені бразильці неодноразово виходили на акції протесту, вимагаючи відставки уряду і президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram