ГоловнаСвіт

У Чикаго білого поліцейського звинуватили в убивстві чорношкірого підлітка

На вулиці Чикаго вийшли сотні афроамериканців-протестувальників.

Прокуратура Чикаго ввечері 24 листопада пред'явила білому поліцейському звинувачення в убивстві 17-річного чорношкірого підлітка.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Через кілька годин після цього в інтернеті з'явився відеозапис убивства білим поліцейським Джейсоном Ван Дайком 17-річного чорношкірого підлітка Лакуана Макдональда ще в жовтні 2014 року. Тоді пізнього вечора поліцейські переслідували молодого чоловіка, який ішов проїжджою частиною з ножем у руці. На відеозаписі з установленої на одній з машин камери видно, що Макдональд іде повз поліцейських, коли один із них робить перший постріл. Після цього підліток перекинувся й упав на асфальт, однак стрілянина триває з відстані кількох метрів. Усього на тілі Макдональда виявили 16 кульових отворів. Раніше в поліції стверджували, що він повернувся в бік офіцерів, і ті відкрили вогонь з обережності.

Після цього сотні протестувальників, переважно афроамериканці, вийшли на вулиці Чикаго, щоб висловити своє обурення. Вони перекрили рух на одній із центральних магістралей міста і скандували слова "16 пострілів", а також вигукували фрази "Ви не можете вбивати нас і говорити нам, як ми повинні себе почувати" і "Ви не можете стріляти в нас і говорити нам, як лікуватися". Протестувальники також ображали правоохоронців, оточили вулиці.

Протестувальники в Чикаго
Фото: EPA/UPG
Протестувальники в Чикаго

Згодом заарештували двох протестувальників.

У листопаді минулого року у Фергюсоні відбулися сутички між поліцією і жителями міста, незадоволеними вердиктом у справі про вбивство чорношкірого американця Майкла Брауна. Журі присяжних вирішило не притягувати до суду поліцейського Даррена Вілсона, який застрелив 18-річного підлітка. Протестувальники підпалили автомобілі, в тому числі і поліцейські машини. Акції протесту також пройшли у Вашингтоні, Чикаго, Сіетлі, Бостоні, Філадельфії і Лос-Анджелесі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram