ГоловнаСвіт

Американцеві, який пережив теракти 11 вересня, вдалося вижити в "Батаклані"

Журналіст, який урятував американця, отримав поранення в руку.

Американцеві, який пережив теракти 11 вересня, вдалося вижити в "Батаклані"
Театр "Батаклан" (Архив)
Фото: ‏@quentinperinel

Американець, якому вдалося уникнути смерті під час терористичного нападу на вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку 11 вересня 2001 року, розповів британському виданню The Telegraph, як йому вдалося пережити напад терористів на концертний зал "Бакатлан" у Парижі, де ісламісти вбили 89 осіб.

36-річний американець Метью, прізвища котрого не розголошують, був серед глядачів, які прийшли на концерт каліфорнійської групи Eagles of Death Metal у "Батаклані", коли туди увірвалися бойовики і зчинили стрілянину. За його словами, він одразу розпізнав звуки стрілянини і почав бігти до виходу. "Можливо, це моя американська культура", - додав він.

Метью розповів, що, отримавши вогнепальне поранення в ногу, впав, щоразу, коли вбивці припиняли стрілянину, щоб перезарядити свої автомати Калашникова, поступово підповзав до виходу. Якоїсь миті, за його словами, він опинився за "три чи чотири метри від виходу із двома чи трьома людьми", що лежали на ньому.

"Я повільно просувався вперед, сантиметр за сантиметром. У певний момент я побачив виступ виходу на відстані витягнутої руки. Мені вдалося вхопитися за нього одним пальцем, потім іншим".

Вибравшись із залу, він упав на тротуар, де на допомогу йому прийшли журналіст Le Monde Даніель Псенні (Daniel Psenny) і ще один чоловік.

Це другий випадок у житті американця, коли йому дивом вдалося уникнути смерті. 11 вересня 2001 року він перебував біля Всесвітнього торгового центру, де в нього мала відбутися робоча зустріч. Саме тієї миті літак United Airlines врізався в одну з веж-близнюків.

"Я пробіг через половину Манхеттена, - розповів Метью. - Але те, через що я пройшов у "Батаклані", було в тисячу разів гірше".

Як зазначає The Telegraph, Даніель Псенні, який знімав із вікна своєї квартири все, що відбувалося в "Батаклані", зміг затягнути Метью в безпечне місце, але сам зазнав порання від одного з бойовиків.

"Я вдавав мертвого, - розповів Метью Le Monde. - Коли я відчув, що хтось тягне мене за руки, я навіть не підвів голови. Я сказав, ну принаймні подумки: "Я люблю тебе, мій ангеле (рятівник - ред.)".

Дружина Метью також мала піти на концерт, проте мусила залишитися вдома, оскільки їм не вдалося знайти няню для своїх двох малолітніх дітей.

Затягнувши Метью у свою квартиру, Псенні отримав вогнепальне поранення в руку, коли зачиняв двері, щоб перешкодити бойовикам проникнути всередину. Сусіди допомогли зупинити кров із ран Псенні та Метью. Американець був такий шокований, що йому знадобилося дві години, що згадати номер своєї дружини і подзвонити їй, щоб повідомити, що він живий. Згодом і Метью, і журналіста госпіталізували.

Коментуючи порятунок Метью, Псенні розповів: "Я не думав, я діяв інстинктивно. Спрацював людський рефлекс - не дозволити комусь померти переді мною, але це сталося завдяки обставинам. Якби я перебував під кулеметним вогнем, я, безсумнівно, не рятував би Метью".

Журналіст і Метью вже домовилися випити скляночку "або, можливо, цілу пляшку", коли вони повністю оговтаються від своїх ран.

Метью, який переїхав до Парижа зі своєю родиною в липні цього року, сказав, що в майбутньому готовий навіть розглянути можливість повторного відвідування концерту в "Батаклані".

Нагадаємо, увечері 13 листопада в Парижі сталася серія терактів зі стріляниною на вулицях і в ресторанах. Було також кілька вибухів біля стадіону "Стад де Франс" під час футбольного матчу між збірними Франції та Німеччини, а в концертному залі Bataclan бойовики захопили заручників. За останніми даними, жертвами бойовиків стали 130 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram