ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У РПЦ запропонували Росії відмовитися від секуляризму

У РПЦ вважають російську військову операцію в Сирії священною.

У РПЦ запропонували Росії відмовитися від секуляризму
Митрополит Иларион
Фото: www.pravoslavie.ru

Голова відділення зовнішніх церковних зв'язків Російської православної церкви (РПЦ) митрополит Волоколамський Іларіон закликав заради профілактики тероризму відмовитися від відокремлення церкви від держави.

Про це повідомляє "Интерфакс".

"Час нарешті відмовитися від такого розуміння - відокремлення церкви від держави, а школи від церкви, яке передбачає, що релігія не повинна безпосередньо бути у світському освітньому просторі", - заявив митрополит.

Представник РПЦ порадив відмовитися "від ліберальних штампів", зазначивши, що побоюватися слід не релігії, а невігластва в питаннях релігії. "Боятися треба не горезвісного клерикалізму, яким нашу публіку залякують західники, а того, що може статися, якщо наші діти і наша молодь будуть відсічені від джерел справжніх знань про релігію", - вважає він.

Священнослужитель зазначив, що релігійного тероризму не існує. "Люди, які розв'язали цю війну, не заслужили права називатися віруючими. Вони сатаністи, бо виконують волю диявола, несучи людям горе, смерть і руйнування", - сказав митрополит Іларіон, додавши, що релігійні лідери всіх конфесій поряд із простими людьми проклинають терористів.

На початку жовтня патріарх Кирило заявив, що від результатів війни в Сирії буде залежати "благополуччя Святої Русі". Своєю чергою голова синодального Відділу відносин Церкви і суспільства протоієрей Всеволод Чаплін назвав російську операцію в Сирії священною. "Росія завжди цей обов'язок відчувала і завжди прагнула сприяти встановленню справедливого миру в геть різних регіонах планети. І для нашої країни це, звичайно, моральний, священний обов'язок, який дуже закорінена в менталітеті нашого народу", - зазначав він.

2013 року патріарх Кирило говорив про неприпустимість злиття церкви і держави, оскільки криваві події початку ХХ століття і подальші гоніння на церкву, за його словами, багато в чому були результатом поневолення духовного інституту державою. "Усяка форма злиття церкви і держави небезпечна для справи Божого. Тільки проповідь у вільній церкві звучить гучно та переконливо", - подавав "Интерфакс" слова глави РПЦ.

Світський характер держави і свободу віросповідання закріплено в Конституції Росії.

Церкву вписали у вертикаль влади за Петра I. Відокремлення церкви від держави і школи від церкви відбулося 1918 року після прийняття Радою народних комісарів відповідного декрету. 1990 року після ухвалення закону РРФСР "Про свободу віросповідань" декрет визнали таким, що втратив чинність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram