ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

ІДІЛ створила підрозділ розробки хімзброї, - іракська розвідка

Спецслужби США сумніваються в здатності ІД розробити сучасну хімзброю.

ІДІЛ створила підрозділ розробки хімзброї, - іракська розвідка
Жертвы химатаки в Дамаске (Архив)
Фото: EPA/UPG

Терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІД) активно шукає можливості для виробництва хімічної зброї.

Як повідомляє Associated Press із посиланням на анонімного можновладного чиновника іракської розвідки, для цього ІД створила підрозділ, що здійснює розробки та проводить експерименти в галузі створення хімзброї. До роботи залучено вчених з Іраку, Сирії та з інших країн.

"Вони тепер мають повну свободу вибору місця для своїх лабораторій і виробничих ділянок, і в них широке коло експертів, і цивільних, і військових, які здатні посприяти їм", - розповіло джерело агентства.

Голова комітету іракського парламенту з безпеки і оборони Хакім аль-Замілі (Hakim al-Zamili) розповів, посилаючись на матеріали розвідки, до яких має доступ, що група зуміла залучити експертів-хіміків за кордоном, а також іракських експертів, у тому числі тих, хто колись працював на нині скасоване Військово-промислове управління в період президентства Саддама Хусейна. Серед іноземців, про яких йдеться, - експерти з Чечні і Південно-Східної Азії.

Аль-Замілі також зазначив, що, за його даними, дослідницькі лабораторії, експерти та матеріали перевезли з Іраку в "облаштовані місця" на території Сирії. "ІД працює дуже серйозно, щоб домогтися виробництва хімічної зброї, зокрема нервово-паралітичного газу", - наголосив аль-Замілі.

Водночас представники спецслужб США не вірять, що в ІД з'явиться можливість розробляти сучасну зброю, таку як нервово-паралітичний газ. Американські чиновники вважають, що, намагаючись зробити це, терористи постраждають самі.

Європейський чиновник, який причетний до розвідувальної роботи проти екстремістів, зазначив, що поки що їм вдалося виготовити гірчичний газ (іприт), але в невеликих кількостях.

Нагадаємо, раніше цього місяця ОЗХЗ підтвердила факт використання бойовиками ІД хімзброї в Сирії.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" захопило частину території Іраку та Сирії і влітку 2014 року проголосило там халіфат. Жертвами бойовиків стали кілька тисяч мирних жителів, тисячі осіб узято в заручники.

Росія завдає авіаударів по терористичних угрупованнях на території Сирії із 30 вересня. При цьому Росія стверджує, що завдає ударів тільки по позиціях терористичного угруповання "Ісламська держава", проте за цей час РФ не раз викривали в наданні неправдивої інформації про цілі авіаударів. США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, із серпня 2014 року почали військові дії проти екстремістів в Іраку, а з вересня того самого року завдають повітряних ударів по цілях ІД у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram