ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російський уряд заборонив закупівлі іноземного софту для держорганів (оновлено)

У РФ з'явиться спецреєстр із програмним забезпеченням російського виробництва.

Російський уряд заборонив закупівлі іноземного софту для держорганів (оновлено)
Дмитрий Медведев
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав постанову про заборону державних закупівель іноземного програмного забезпечення.

Відповідний документ з'явився на сайті уряду РФ.

Відтепер для державних і муніципальних потреб здійснюватимуть закупівлі тільки російського програмного забезпечення. "Виняток становлять випадки, коли ПЗ із необхідними функціональними, технічними та (або) експлуатаційними характеристиками в Росії відсутнє", - уточнено в документі.

Також буде створено спеціальний реєстр, куди будуть заносити програмне забезпечення російського виробництва.

За даними газети "Коммерсантъ", Медведєв підписав відповідну постанову ще 16 листопада. Її не публікували, оскільки вона не мала номера. Видання писало, що сума ліцензійних виплат іноземцям не повинна перевищувати 30% виручки. За реєстр відповідатиме Мінкомзв'язок, рішення про включення софту в перелік ухвалюватиме експертна рада при міністерстві.

Оновлено: Тим часом німецькі IT-компанії почали обговорювати з мінекономрозвитку Росії можливість продажу держструктурам іноземного програмного забезпечення (ПЗ), зокрема шляхом перенесення виробництва в Росію. Таким чином вони хочуть обійти заборону, що набуде чинності з 1 січня 2016 року, пише "Коммерсантъ".

Питання локалізації виробництва ПЗ в Росії минулого тижня обговорював глава мінекономрозвитку РФ Олексій Улюкаєв на зустрічі з підприємцями землі Баден-Вюртемберг (Німеччина), повідомляє газета з посиланням на анонімного федерального чиновника.

"Найбільшу стурбованість німецьких підприємців викликає передбачене підписаним влітку законом визначення російського ПО щодо бенефіціара компанії-правовласника продукту. З метою стимулювання інвестиційної активності іноземних IT-компаній у Росії представники ділових кіл ФРН пропонують розглянути можливість внесення змін до законодавства та використовувати для визначення походження ПО критерії ступеня локалізації", - йдеться в листуванні між міністерствами.

На зустрічі також був присутній представник компанії SAP, яка у 2014 році стала найбільш затребуваним розробником ПЗ у російському держсекторі, поставивши софт на 5,6 млрд рублів. Також запросили людей із мінкомзв'язку РФ, але вони не були присутні, пише видання.

Тим часом словацька антивірусна компанія Eset вже знайшла спосіб обійти заборону на іноземне ПЗ. Як пише РБК, виробник спільно з російським "Кодом безпеки" працюватимуть над випуском додатку SecretNet Studio, у який буде вбудовано призначений для корпоративних клієнтів антивірус Eset NOD32. Саме рішення належатиме російському виробникові, проте ліцензії на NOD32 "Код безпеки" закупить у словацького партнера.

Постанову про обмеження держзакупівель іноземного софту почали розробляти ще 2014 року, 30 червня 2015 року її винесли на підписання уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram