ГоловнаСвіт

​Європа вперше застосує статтю договору ЄС про допомогу у зв'язку з терактами в Парижі

Міністри оборони всіх країн ЄС одностайно погодилися допомогти Франції

​Європа вперше застосує статтю договору ЄС про допомогу у зв'язку з терактами в Парижі
Евросоюз
Фото: podrobnosti.ua

Міністри оборони всіх країн Євросоюзу погодилися допомогти Франції після серії терактів у Парижі відповідно до статті 42.7 Договору ЄС, яка передбачає відповідні дії у кризових ситуаціях.

Про це заявила верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні на прес-конференції у Раді ЄС у закордонних справах. Трансляція велася на сайті Ради, передає "Дождь".

Стаття 42.7 Договору Євросоюзу передбачає, що "якщо держава-член зазнає збройної агресії на своїй території, інші держави-члени мусять надати їй допомогу і сприяння всіма можливими для них засобами згідно зі статтею 51 Статуту Організації Об'єднаних Націй".

Франція попросила про допомогу у країн-учасників ЄС відповідно до цієї статті. За словами Федеріки Могеріні, міністри оборони всіх країн Євросоюзу "одностайно висловили повну підтримку і готовність надати всю необхідну допомогу".

Вона зазначила, що ця стаття застосовується на практиці вперше.

13 листопада в Парижі сталася серія терактів, загалом загинули 129 людей. Нападники розділилися на групи, одна з яких влаштувала вибухи смертників біля стадіону Stade de France під час футбольного матчу Франція-Німеччина. Також терористи захопили заручників у театрі Bataclan під час концерту Eagles of Death Metal. Інша група напала на кілька ресторанів і розстріляла загалом 40 осіб. Відповідальність за теракти в Парижі взяло на себе угруповання ІДІЛ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram