ГоловнаСвіт

Кількість жертв терактів у світі у 2014 році зросла на 80%

Збитки світової спільноти від тероризму за рік становлять майже $53 млрд.

Кількість жертв терактів у світі у 2014 році зросла на 80%
Террористы (Архив)
Фото: snariad.ru

За 2014 рік кількість жертв терактів зросла на 80%.

Про це йдеться в доповіді "Показники світового тероризму-2015", опублікованій експертами лондонського Інституту економіки та миру.

За даними фахівців, за минулий рік від дій терористів загинули 32,6 тис. осіб. Найсмертоноснішим угрупованням стала "Боко Харам" (нігерійське крило ІДІЛ) - її бойовики вбили 6,6 тис. осіб, тоді як жертвами самої "Ісламської держави" (ІД) стали трохи більше ніж 6 тис. осіб (не рахуючи бойових жертв).

Найбільшу активність радикали проявляють в Іраку, Нігерії, Афганістані, Пакистані та Сирії - на ці країни припадає 78% жертв 2014 року. За цей період п'ять країн увійшли до списку тих, хто втрачає понад 500 життів на рік від проявів терору, - Сомалі, Україна, ЦАР, Південний Судан і Ємен.

Зазначається, що на Заході 80% всіх смертей від тероризму спричиняє не діяльність ісламістів, а атаки правих екстремістів, радикальних націоналістів та інших антидержавних угруповань.

Окрім смертності, тероризм приніс і рекордні витрати - за минулий рік світовій спільноті було завдано майже $53 млрд матеріальних і нематеріальних збитків. Цей показник побив попередній рекорд, встановлений у 2001 році після терактів 11 вересня - тоді світ витратив трохи більше ніж $51 млрд.

Ісламістське угруповання "Боко Харам" було створене у 2002 році. Вона діє переважно на території Нігерії і в сусідніх з нею країнах. Прихильники "Боко Харам" виступають за введення шаріату і боротьбу зі впливом Заходу. Угруповання, перейменоване у квітні у "Західноафриканську провінцію "Ісламської держави" (ISWAP), стоїть за більшістю терактів, що здійснюються в регіоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram