ГоловнаСвіт

Прем'єр Канади - Путіну: дай спокій Україні

Конгрес українців Канади закликав канадську владу посилити санкції проти Росії.

Прем'єр Канади - Путіну: дай спокій Україні
Джастин Трюдо
Фото: wemontreal.com

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо закликав президента РФ Володимира Путіна залишити Україну в спокої.

Про це сам Трюдо розповів у коментарі СВС.са. За його словами, із Путіним вдалося поговорити в кулуарах саміту G20 в Анталії, Туреччина.

"Я вказав на те, що хоча Канада змінила свій підхід до низки багатосторонніх і міжнародних питань, ми, як і раніше, віддані тому, що втручання Росії в Україні має припинитися, що ми підтримуємо український народ і очікуємо, що президент повною мірою братиме участь у мінському мирному процесі", - заявив канадський прем'єр.

Як нагадує СВС, відносини Путіна із західними лідерами погіршилися через підтримку Москвою проросійських бойовиків на сході України. Трюдо, як і його попередник Стівен Харпер, - вірний прихильник України і один з найзавзятіших критиків Путіна, підтримує незалежність і суверенітет України.

Під час своєї передвиборної кампанії Трюдо називав Путіна хуліганом і звинувачував його в "небезпечній поведінці" у Східній Європі, "безвідповідальній і шкідливій" поведінці на Близькому Сході і "надмірній провокативності" в Арктиці.

Конгрес українців Канади привітав позицію Трюдо з приводу російської агресії, назвавши її "принциповою".

"Я з нетерпінням очікую можливості співпрацювати з урядом прем'єр-міністра Трюдо в забезпеченні того, щоб Україна залишалася пріоритетом зовнішньої політики Канади, щоб угоду про вільну торгівлю між Канадою та Україною було ратифіковано. І Канада підтримує безпеку і суверенітет України", - заявив президент Конгресу українців Канади Пол Грод у коментарі СВС.

Грод також закликав новий ліберальний уряд Канади зробити подальші кроки, включаючи "глибокі секторальні санкції" для Росії через її агресію, а також через невиконання Москвою Мінських угод.

"Що-небудь менш серйозне додасть сміливості президенту Росії Володимирові Путіну, щоб продовжувати порушувати міжнародні закони і кордони, що, зі свого боку, може поставити під загрозу суверенітет Канади в Арктиці. Допомагаючи захищати Україну, Канада захищатиме свій арктичний суверенітет, і це в національних інтересах Канади".

Нагадаємо, президент США Барак Обама також поспілкувався з Путіним на саміті в Туреччині. Змісту бесіди не розкривають, проте відомо, що обговорювали ситуацію в Іраку, Сирії та в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram