ГоловнаСвіт

У Парижі пролунали кілька вибухів: понад 128 загиблих

Також повідомляється про стрілянину в ресторані і захоплення заручників у концертному залі і напад біля торгового центру

Вночі у столиці Франції Парижі сталася серія терактів. Що відомо на цей час:

  • кількість загиблих становить щонайменше 128 осіб. Щонайменше 200 людей поранено, з них 80 - важко. У Франції оголошено надзвичайний стан.
  • у нападі брали участь щонайменше вісім осіб. Всі вони загинули. Троє підірвали себе у клубі Bataclan, четвертого терориста, який брав участь у нападі на заклад, застрелили поліцейські. Ще троє бойовиків підірвали себе біля Стад де Франс, де грали збірні Франції та Німеччини. На матчі був присутній президент Франції Франсуа Олланд і глави МЗС двох країн. Восьмий терорист підірвав себе на бульварі Вольтера.
  • перед тим як підірвати себе, терористи "спокійно і методично" розстрілювали звичайних парижан. Стрілянина відбувалася щонайменше у шести місцях.
  • президент Франції після терактів наказав закрити кордони.
  • до Парижа направлено 1 500 військових.
  • відповідальність за теракти взяло на себе терористичне угруповання ІДІЛ. Але є також імовірність, що за атакою на Париж стоїть "Аль-Каїда", яка воює з ІДІЛ.

У Парижі біля стадіону Stade de France пролунали вибухи під час футбольного матчу між збірними Франції та Німеччини.

Про це повідомляє AP з посиланням на телеканал BFM TV.

За даними каналу, за матчем спостерігав президент Франції Франсуа Олланд.

У результаті вибухів є загиблі.

Крім того, як повідомляє BBC з посиланням на французькі ЗМІ, було повідомлення про стрілянину з автоматичної зброї в ресторані Cambodge в 11-му окрузі столиці Франції.

Журналіст видання повідомляє, що бачить близько 10 осіб на дорозі, які або загинули, або серйозно постраждали.

Фото: usatoday.com

Оновлено. Агентство AP з посиланням на поліцію Франції повідомляє про 26 загиблих. Крім того, повідомляється про заручників в концертному залі "Батаклан". Попередньо відомо про 60 заручників.

Журналіст Ерван Депланк повідомив, що всього на місці діють 5-6 нападників без масок. Вони зробили кілька пострілів у повітря. Ті, хто стріляв, згадували Сирію.

Оновлено о 00:20.За уточненими даними французької поліції, кількість жертв збільшилася до 35 осіб. Кількість заручників у концертному залі - близько 100 осіб.

Оновлено о 00:36. За інформацією французької поліції, кількість жертв зросла до 60 осіб.

У мережі опубліковано відео стрілянини на вулицях столиці Франції.

Оновлено о 00:42. Стадіон Stade de France, де пролунали два вибухи, оточений, глядачів не випускають.

Оновлено о 00:45. Французькі ЗМІ повідомляють про четверту атаку - біля торгового центру Le Halles в центрі міста.

За інформацією телеканалу France-24, поліція поки що нікого не затримала.

Оновлено о 00:57. Президент Франції Франсуа Олланд скликав кабінет. Він висловив солідарність з французькому народом.

У Франції введено план orange - найвищий рівень терористичної загрози. Також Франція оголосила про закриття кордонів. Рух вулицями заборонено. Жителям столиці рекомендували залишатися вдома. Роботу установ зупинено.

Олланд також повідомив, що поліція зараз проводить операції проти нападників, у тому числі штурм.

Оновлено о 01:01. Президент США Барак Обама виступив із заявою з приводу терактів у Парижі. Він назвав подію "обурливою спробою тероризувати мирних жителів".

Фото: @SputnikInt

Оновлено о 01:17. Повідомляється про шість атак у різних місцях у Парижі в ніч проти 14 листопада. AFP з посиланням відразу на кілька джерел повідомляє, що один з вибухів біля стадіону був атакою смертника.

Оновлено о 01:20. Заручники, що знаходяться в концертному залі Batacan, повідомляють про розстріл утримуваних всередині людей. Один із заручників також написав: "поки що живий, тільки порізаний... різанина... тіла скрізь". Очевидці повідомляють, що біля концертного залу чути вибухи і стрілянину.

Оновлено о 01:27. За уточненими даними французької поліції, кількість убитих становить 40 осіб (а не 60, як повідомлялося раніше), кількість поранених - 60.

Оновлено о 01:29. Згідно з даними сайту flightrradar24, літаки, що летять в Париж, розвертають у повітрі.

Оновлено о 00:34. Біля концертного залу Batacan пролунали п`ять вибухів, це поліція здійснює штурм.

Обновлено о 01:41. CNN повідомляє про затримання одного терориста, який зізнався, що він із ІДІЛ, прибув із Сирії.

Оновлено о 01:43. Президент Олланд ухвалила рішення ввести в Париж війська для запобігання новим атакам.

Оновлено о 01. 51. Французька поліція попросила телеканали припинити прямі трансляції від будівлі концертного залу на час штурму.

Оновлено о 01:55. Штурм залу Batacan завершився. Почалася евакуація заручників. Люди вибігають з будівлі. Згідно з інформацією, всередині підірвали гаранту, двох терористів убито.

Оновлено о 02:11. Президент Франсуа Олланд заявив, що в терористичних атаках у Парижі в п'ятницю загинуло кілька десятків людей.

Як повідомляє агентство AFP, всього в шести атаках у різних частинах міста загинуло не менш ніж 35 людей. Багато з них було вбито в концертному залі Batacan, повідомляють медики і поліцейські. Досі не відомо точну кількість людей, які були на концерті групи Eagles of Death Metal. За деякими даними, кількість заручників становила 100 осіб.

Водночас канал iTele повідомляє про десятки убитих у концертному залі. За інформацією ЗМІ, вбито не менш ніж 15 людей.

Раніше президент Французької федерації футболу повідомив, що під час вибуху на стадіоні Stade de France загинуло троє осіб, багатьох поранено.

Оновлено о 02.14. Поліція повідомляє про 100 вбитих під час нападу на концертний зал Bataclan.

Оновлено о 02:20. Олланд скасував візит до Туреччини.

Спецслужби повідомляють, що частина терористів на волі, і просять бути обережними.

Оновлено о 02:23. Пожежа виникла в таборі біженців у Кале на півночі Франції, тисячі людей, переважно біженці із Судану, рятуються втечею.

Фото: Marta Clinco

Оновлено о 02:32.  Президент Франсуа Олланд, прем'єр Мануель Вальс і глава МВС Бернар Казньов їдуть на місце штурму в Bataclan.

Оновлено о 02:35. Влада Парижа повідомляє про 140 загиблих в атаках у столиці Франції в ніч проти 14 листопада (100 загинуло в концертному залі, ще 40 - в інших місцях).

Оновлено о 02:44. Посольство України у Франції відкрило для українців цілодобову гарячу лінію: +33 (0) 143 060 737.

А Facebook запустив спеціальный сервіс, який дозволяє повідомити близьким, що ви не постраждали під час терактів.

Оновлено о 02:48. Заступник мера Парижа заявив про 118 загиблих у концертному залі Bataclan. У концертному залі перебували 1500 осіб, за попередньою інформацією, там підірвали гранату. За останніми даними, в ході штурму було вбито 5 терористів.

Оновлено о 03:01. Аеропорти обіцяли не закривати, але очевидці повідомляють про скасування літаків, деякі авіакомпанії скасовують рейси. Так, Аmerican Airlines призупинила рейси до Парижа, хоча аеропорт Шарля де Голля продовжує працювати.

Оновлено о 03:03. Після терактів у Париж спрямовано 1,5 тисячі солдатів.

Оновлено о 03:13. Під час виступу у Bataclan Олланд підтвердив, що всіх терористів, що захопили заручників, вбито, повідомляє агентство Reuters. Президент Франції також підкреслив, що французів не вдасться зламати: "Ми приймемо бій і будемо боротися".

Оновлено о 03:27. Під час евакуації зі стадіону Stade de France вболівальники співали "Марсельєзу".

Dans un tunnel de sortie du Stade de France, sortie dans le calme.... Et la Marseillaise. #fier

Posted by Karl Olive on 13 листопада 2015 р.

Оновлено о 03:34. За інформацією iTELE, під час штурму концертного залу загинуло четверо поліцейських.

Прокурор Парижа також підтвердив інформацію про 5 убитих терористів.

Оновлено о 03:37. Один з терористів згадував дії французьких військових у Сирії, повідомляє AFP з посиланням на очевидця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram