ГоловнаСвіт

Bellingcat викрила Росію у брехні про авіаудари в Сирії

Міноборони РФ "помиляється" на сотні кілометрів.

Bellingcat викрила Росію у брехні про авіаудари в Сирії

Міністерство оборони Росії у своїх повідомленнях про авіаудари, завдані під час операції в Сирії, подає хибні дані, вважає британська незалежна експертна група Bellingcat.

Такого висновку експерти дійшли, проаналізувавши запис прес-брифінгу представника Міноборони генерал-майора Ігоря Конашенкова від 9 листопада. Як повідомляють Bellingcat у доповіді, оприлюдненій у середу, 11 листопада, російські Військово-космічні сили завдавали ударів не по позиціях "Ісламської держави" (ІД), як вони стверджують, а по інших об'єктах.

Зокрема в першому відеоролику Міноборони РФ демонструє наліт на склад ІД у провінції Ракка. Bellingcat вказує на те, що, "як і в багатьох попередніх випадках, Росія хибно описала показане на відео місце". Експерти Bellingcat за допомогою геолокації встановили, що ударів насправді було завдано за 115 кілометрів від зазначеної точки - в провінції Алеппо.

На іншому відео, як стверджує російське оборонне відомство, показано авіаналіт на укріплений опорний пункт ІД у провінції Ідліб. На підставі даних геолокації експерти встановили, що авіаудару було завдано недалеко від одного з населених пунктів у провінції Алеппо, де позицій джихадистів немає. Bellingcat припускає, що метою цього удару російських ВКС була підтримка військ президента Сирії Башара Асада, які воюють проти повстанців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram