ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії засекретили дані про закордонне держмайно

Згідно з російськими законами, ці дані мали б бути у відкритому доступі.

У Росії засекретили дані про закордонне держмайно
Госдума
Фото: obozrevatel.com

У відповідь на "недружню політику низки країн" у Росії засекретили інформацію про закордонну нерухомість, яка є федеральною власністю.

Про це повідомляє РБК.

Офіційного документа про засекречування даних редакція не знайшла. Чиновники відмовилися надавати дані за запитами, посилаючись на "недружню політику низки країн".

Під час роботи над матеріалом про майно Управління справами президента журналісти РБК не знайшли інформації про закордонну власність. Видання перевірило Реєстр федерального майна і підконтрольну Управсправами Держзакордонвласність.

Заступник керівника Росмайна Олексій Чубар пояснив відсутність інформації "недружньою політикою ряду країн" і назвав "небажаним" надання цих даних ЗМІ. Він також повідомив, що питання про те, хто і коли прийняв рішення про засекречування даних, перебуває поза повноваженнями Росмайна.

На запит до міністра економічних відносин РФ Олексія Улюкаєва виданню не відповіли. Джерело назвало запитання "педантичним" і порадило не чекати на відповідь.

Партнер юридичної фірми Goltsblat BLP Віталій Можаровський пояснив, що інформація про власність за кордоном може бути захищена постановою або актом на рівні уряду з позначкою "для службового користування". Цих документів не публікують.

Дані про власність країни вписують у Реєстр федерального майна, після чого публікують на сайті Росмайна. До винятків із цього правила належить інформація про землю і нерухомість військових баз і космодромів, яка охороняється законом про держтаємницю.

Нагадаємо, наприкінці вересня в Держдуму внесли законопроект про компенсацію втрат від рішень іноземних судів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram