ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Румунії Віктор Понта йде у відставку

Двох загиблих унаслідок пожежі в бухарестському нічному клубі посмертно нагородили орденами Пошани.

Прем'єр-міністр Румунії Віктор Понта йде у відставку
Виктор Понта
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Румунії Віктор Понта йде у відставку після масових акцій за відставку влади після пожежі в клубі в Бухаресті.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Віктор Понта відмовляється від свого мандата. Хтось повинен узяти на себе відповідальність за те, що сталося. Це серйозна справа, і ми обіцяємо швидке вирішення ситуації", - заявив голова владної партії.

Напередодні понад 10 тис. людей узяли участь у мітингу, вимагаючи відставки прем'єр-міністра країни Віктора Понти, голови МЗС Габріеля Опрі і голови округу, в якому був розташований згорілий клуб.

Пожежа в нічному клубі Colectiv сталася в ніч проти суботи, 31 жовтня, під час шоу феєрверків - люди не могли вибратися з охопленого полум'ям приміщення через тисняву і лише один відчинений вихід. За останніми даними, в результаті пожежі загинула 31 людина.

Як повідомляє euronews, двоє чоловіків, які загинули в пожежі в бухарестському нічному клубі - фотограф і блогер Клаудіу Петре і барабанщик Адріан Ругіна, - посмертно нагороджені орденами Пошани на визнання їхньої героїчної поведінки. Обидва допомагали іншим відвідувачам клубу вибратися з вогню і загинули від чадного газу.

Тисячі жителів Бухареста принесли квіти до нічного клубу. Серед них виявився і президент Польщі Анджей Дуда, який прилетів до Румунії з офіційним візитом. У лікарнях міста, як і раніше, перебувають 130 осіб, багато хто - в критичному стані.

Трьох власників дискотеки заарештували за звинуваченням у ненавмисному вбивстві. Під час слідства вони визнали, що не мали дозволу на організацію шоу з використанням піротехніки, яка і стала причиною загоряння покрівлі заповненого людьми приміщення. Крім того, в клубі не було достатньої кількості аварійних виходів. Генеральний прокурор країни Тіберіу Ніцу (Tiberiu Nicu) розповів, що власникам клубу загрожує довічне ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram