ГоловнаСвіт

У Німеччині помер "руйнівник" Берлінської стіни

У 1992 році Шабовський став фігурантом кримінальної справи

У Німеччині помер "руйнівник" Берлінської стіни
Гюнтер Шабовски
Фото: EPA/UPG

У Німеччині у віці 86 років помер член політбюро Соціалістичної єдиної партії Німеччини Гюнтер Шабовський, який оголосив про правила вільного виїзду з НДР. Його слова ознаменували падіння Берлінської стіни.

Про це повідомляє Bild з посиланням на заяву його дружини Ірини.

Шабовський здобув світову популярність після того, як відповідаючи на запитання журналістів у листопаді 1989 року, припустив, що правила виїзду за кордон набирають чинності негайно. Почувши його слова, сотні тисяч східних німців почали штурмувати пункти пропуску на кордоні з ФРН.

Після зробленої Шабовським заяви його політична кар'єра фактично підійшла до кінця. З падінням стіни Шабовський обійняв посаду редактора міської газети в Берліні. У 1992 році він став фігурантом кримінальної справи - його звинувачували в численних убивствах утікачів з НДР. У 1999 році його визнали винним і засудили до трьох років ув'язнення. Через рік Шабовського помилували і він вийшов на свободу.

Берлінська стіна була в 1961 році зведена владою НДР, щоб перекрити потік біженців, які намагалися поїхати на Захід. Вона була завдовжки 155 кілометрів. Східнонімецькі прикордонники отримали наказ відкривати вогонь по тих, хто спробує покинути країну. У червні 1987 року президент США Рональд Рейган звернувся до радянського лідера Михайла Горбачова із закликом зруйнувати Берлінську стіну. У 1990 році через рік після демонтажу споруди, що розділяла ФРН і НДР, обидві країни об'єдналися в одну державу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram