ГоловнаСвіт

Ространснагляд пообіцяв місяць перевіряти "Когалимавіа"

Російська прокуратура встановила, що літаку, який розбився, не вистачило б палива, щоб долетіти до Петербурга

Ространснагляд пообіцяв місяць перевіряти "Когалимавіа"
Место катастрофы самолета "Когалымавиа"
Фото: EPA

Перевірка щодо авіакомпанії "Когалимавіа", літак якої розбився у суботу в Єгипті, триватиме до 30 листопада.

Про це повідомили в Ространснагляді, інформує РИА Новости.

Провести позапланову перевірку перевізника з боку Ространснагляду, Росавіації, Міждержавного авіаційного комітету (МАК) раніше обіцяв міністр транспорту Росії Максим Соколов. "Майбутнє компанії залежатиме від висновків, які будуть зроблені в процесі слідства", - підкреслив він.

За його словами, компанія володіє сертифікатом експлуатанта, отримала його в установленому порядку, і доти, поки цей сертифікат діє, вважається, що компанія відповідає тому рівню безпеки польотів, який встановлено міжнародними і російськими вимогами.

Представник авіакомпанії в неділю, 1 листопада, заявив РИА Новости, що рейси виконуються в плановому режимі, проте можливі зміни за часом.

31 жовтня в Слідчому комітеті Росії повідомили, що в офісах "Когалимавіа" (Metrojet) і туроператора Brisco, чиї туристи були в розбитому літаку, а також у Домодєдовому (аеропорт приписки повітряного судна) проводяться обшуки. Планувалося вилучити документацію, пов'язану з діяльністю перевізника, експлуатацією та техобслуговуванням літака.

Проте увечері в суботу представник холдингу TH&C (у нього входить Metrojet і Brisco) Оксана Головіна сказала "Коммерсант FM", що жодних заходів, схожих на обшук, не проводилося. "Зі Слідчим комітетом ми спілкуємося, безумовно, ми знаходимося з ними в робочому діалозі", - зазначила вона, уточнивши, що представники СКР опитували співробітників холдингу.

Тим часом у суботу фахівці Приволзької транспортної прокуратури заявили, що якість палива, яким у Самарі був заправлений літак авіакомпанії "Когалимавіа", що розбився у Єгипті, відповідало всім встановленим вимогам, повідомляє РИА Новости.

Літак Airbus 321 в п'ятницю, 30 жовтня, заправлявся у Самарі, в баки було залито майже 20 тонн пального. Після цього він вилетів в єгипетський Шарм-ель-Шейх, звідки в суботу вирушив у Санкт-Петербург.

У день катастрофи старший помічник Приволзького транспортного прокурора по взаємодії зі ЗМІ Майя Іванова, як повідомляв "Інтерфакс", заявляла про те, що "літак однозначно мав дозаправитися" в Єгипті.

За оцінками джерела в самарському паливозаправному комплексі Курумоч, дорогою з Росії до Єгипту лайнер повинен був витратити близько 14,2 тонни пального. "Відповідно, наявного палива йому не вистачило б, щоб долетіти до Санкт-Петербурга", - додав він. Про те, що проби палива, яким заправлявся літак "Когалимавіа", взяті і в аеропорту Шарм-ель-Шейха, повідомляв телеканал "Россия 24".

Рано вранці в неділю в тому районі Синайського півострова, де впав лайнер, поновилися пошукові роботи. До операції підключається угруповання МНС - понад сто рятувальників.

Тіла загиблих доставлять до Каїра, потім їх відправляють у Санкт-Петербург. За інформацією РИА Новости на 11.30 мск неділі, 1 листопада, в морг Каїра доставлені останки 163 жертв авіакатастрофи.

Літак Airbus A321 "Когалимавіа" вилетів із Шарм-ель-Шейха у Санкт-Петербург у суботу о 6:51 мск. О 7:14 сигнал пропав з екранів радарів, і з повітряним судном був втрачений радіозв'язок. Лайнер впав на півночі Синайського півострова. На його борту перебували 217 пасажирів (у тому числі 214 росіян, включаючи 25 дітей) і сім членів екіпажу. Всі вони загинули.

За фактом катастрофи Слідчий комітет Росії порушив дві кримінальні справи: за статтею 263 (про порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту) та за частиною 3 статті 238 (про надання послуг, які не відповідають вимогам безпеки) КК РФ.

1 листопада в Росії оголошено днем жалоби. Володимир Жириновський зажадав закрити клуби за святкування Хеллоуїна в день жалоби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram