ГоловнаСвіт

Директорку української бібліотеки в Москві відправили під домашній арешт

Шаріній приписують поширення екстремістських книжок.

Директорку української бібліотеки в Москві відправили під домашній арешт
Наталья Шарина
Фото: og.ru

Таганський суд Москви увечері в п'ятницю відправив під домашній арешт директорку Бібліотеки української літератури Наталію Шаріну за звинуваченням у поширенні екстремістських книжок.

Як зазначає "Интерфакс", слідчий заявив, що залишаючись на волі, Шаріна може сховатися.

Директорка бібліотеки свою провину не визнала і просила клопотання слідчого про домашній арешт відхилити. "Вся вилучена література перебувала в "спецхрані" бібліотеки, вона не поширювалася", - сказала вона.

Адвокат Іван Павлов, який захищає Шаріну, у своєму фейсбуці зазначив, що сьогодні - День пам'яті жертв політичних репресій. "Судимо бібліотекаря за книжки, які хтось вважає неправильними. Відзначили, а що?" - поіронізував він.

28 жовтня в Бібліотеці української літератури пройшли обшуки, а потім її директорку Шаріну затримали. За інформацією Слідчого комітету, щодо директорки бібліотеки порушено кримінальну справу за статтею 282 Кримінального кодексу РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі).

Серед книг, які знайшли слідчі СК РФ, були видання Дмитра Корчинського, які в Росії вважаються екстремістськими матеріалами і заборонені до використання. Зокрема у федеральному списку екстремістських матеріалів на сайті Мін'юсту Росії є книжка Корчинського "Війна в натовпі".

Крім того, повідомлялося про вилучення книг про Степана Бандеру та журналу "Барвінок", де знайшли червоно-чорний прапор. За даними агентства "Интерфакс", з бібліотеки було вилучено близько 200 книжок і матеріалів.

Бібліотека української літератури - спадкоємиця Центральної української бібліотеки Москви, що існувала з 1918 по 1938 рік. У 1949 році частина фонду бібліотеки передали у бібліотеку Львівського університету. Бібліотека відкрилася в 1989 році, і в 1994 році їй повернули більш як тисячу книжок, свого часу відправлених до Львова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram