ГоловнаСвіт

Pfizer замахнувся на рекордну угоду з ірландською компанією

Виробник "Віагри" сподівається послабити податкове навантаження

Pfizer замахнувся на рекордну угоду з ірландською компанією
Pfizer
Фото: EPA/UPG

Американська фармацевтична компанія Pfizer Inc звернулася з пропозицією про придбання до ірландської Allergan Plc. Ринкова капіталізація Pfizer становить $219 млрд, Allergan - $113 млрд.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Пропозиція до Allergan стало другою спробою Pfizer придбати європейську компанію після невдалої угоди з шведсько-британською компанією AstraZeneca у 2014 році. У травні того ж року, після шестимісячних переговорів, AstraZeneca відхилила пропозицію американської компанії.

Виконавчий директор Pfizer Ян Рід тоді заявляв, що головною метою угоди було ослаблення податкового тягаря за рахунок переведення податкового громадянства до Великобританії, де ставка корпоративного податку значно нижча, ніж у США, а також розширення портфеля протипухлинних препаратів.

Крім того, угода з Allergan дозволила б Pfizer зміцнити присутність на ринках дерматологічних препаратів та дженериків.

Придбання Allergan також дозволить послабити податкове навантаження, оскільки компанія зареєстрована в Ірландії.

За словами джерел, переговори перебувають на ранній стадії і можуть не привести до угоди.

На тлі цієї інформації акції Allergan зросли на 10% до $316.50 на початку торгів. Акції Pfizer виросли на 1,9% до $36,13.

Ян Рід у четвер заявив, що компанія може провести злиття, а потім розкол, однак не сказав, чи веде він переговори з Allergan.

Тим часом, компанія Allergan сама по собі є результатом злиття на початку цього року. Її купила компанія Actavis, яка зберегла назву та податкову адреса Allergan за кордоном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram