ГоловнаСвіт

Китай відмовиться від політики "Одна сім'я - одна дитина"

Влада КНР вирішила врегулювати проблему гендерного дисбалансу.

Китай відмовиться від політики "Одна сім'я - одна дитина"

Владна Комуністична партія Китаю заявила, що дозволить усім китайським сім'ям мати по дві дитини.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Широка кампанія регулювання народжуваності в Китаї, що отримала назву "Одна сім'я - одна дитина", почалася 1979 року. Мета її полягала в обмеженні чисельності населення КНР до 2000 року рівнем в 1,2 млрд осіб. Протягом реалізації в програму вносили корективи. Поставлене завдання переважно виконали: на 1 листопада 2000 року в Китаї цей рівень було перевищено лише на 42,5 млн громадян. Ще близько 30 млн зовсім не потрапили в статистику, оскільки вони жили і працювали без документів.

Але програма мала й небажані наслідки: в Китаї спостерігають гендерний дисбаланс і стрімке старіння населення. Також багато китайців практикують селективні аборти: залишають дитину, тільки якщо чекають на народження хлопчика. BBC News розповідає і про примусові аборти: влада вираховує вагітних жінок і насильно проводить необхідні процедури.

Прагнення китайців народити обов'язково хлопчика призвело до того, що зараз чоловіків у країні на 20 млн більше, ніж жінок. До 2020 року цей розрив сягне 24 млн осіб. Влада КНР намагається за допомогою різних заходів стимулювати народження дівчаток, але побороти традиції поки що не вдається.

Намагаючись оминути закон, багато китайських пар їздять народжувати в Гонконг, де чинне власне законодавство. Останніми роками влада КНР на всіх рівнях і влада Гонконгу налагодили боротьбу з "материнським туризмом", вводячи квоти на кількість породілей із материка. Наплив охочих народити в Гонконгу обурює місцевих жителів.

Після приходу до влади 2013 року нового покоління китайського керівництва, очолюваного головою КНР Сі Цзіньпіном, було оголошено про пом'якшення демографічної політики, і сьогоднішнє рішення стало виконанням цих обіцянок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram