ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія передбачила швидке закінчення війни в Ємені

Ворогуючі сторони в Ємені прийняли умови резолюції Радбезу ООН.

Саудівська Аравія передбачила швидке закінчення війни в Ємені

Голова МЗС Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр заявив, що війна в Ємені може скоро закінчитися.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Одна з ознак швидкого закінчення кампанії - прийняття Салехом і хуситами резолюції №2216 Радбезу ООН і початок переговорів між ними. Ми також бачимо успіхи нашого наступу на землі. Більшість територій Ємену, захоплених повстанцями, відбито", - заявив аль-Джубейр на прес-конференції в Ер-Ріяді.

Аналітики, однак, налаштовані не так оптимістично. Зокрема єменський аналітик Фареа аль-Муслімі заявив, що "конфлікт зайшов у цілковиту безвихідь", перспективи його політичного вирішення не видно, а обидві сторони продовжують зводити порахунки.

Громадянська війна в Ємені, однією з воюючих сторін якої є хусити - шиїтський рух "Ансар Аллах" - триває кілька років. Хусити виступають проти сунітського єменського президента Абд Раббу Мансура Хаді та його уряду. У на початку 2015 року повстанці захопили столицю країни Сану і розпочали наступ на південь.

Після того як хусити в березні захопили стратегічно важливе портове місто Аден, президент Ємену втік до Саудівської Аравії. Наприкінці того самого місяця коаліція, очолювана саудівцями, почала військову кампанію проти повстанців з метою повернення Хаді до влади.

27 жовтня арабська коаліція помилково розбомбила госпіталь "Лікарів без кордонів". 18 жовтня ВПС коаліції завдали помилкового удару по союзних силах. Тоді загинули 30 солдатів, ще 40 людей були поранені. Того самого дня офіційна влада у вигнанні погодилася на переговори із хуситами.

Рада Безпеки ООН ухвалила Резолюцію №2216 14 квітня. У ній сторони закликали припинити насильство, проти хуситів вводили збройне ембарго, а на лідерів повстанців накладали фінансові санкції.

Тим часом у середу, 28 жовтня, авіація арабської коаліції продовжила бомбити позиції хуситів у Ємені, а також скинула зброю союзним силам.

Жертвами конфлікту в Ємені, за останніми даними, стали 5600 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram