ГоловнаСвіт

​Американський есмінець наблизився до спірних островів, незважаючи на протест Китаю

Китайські військові перетворили два спірні рифи у Південно-Китайському морі в острови

Американський есмінець "Лассен" (Lassen) почав патрулювання акваторії Південно-Китайського моря за 12 морських миль від китайських штучних островів в архіпелазі Спратлі, незважаючи на протест Пекіна.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Операція почалася, - повідомило агентство анонімне джерело у військовому відомстві США. - Вона завершиться протягом кількох годин". Есмінець має наблизитися до рифів Субі і Мішіф, які китайські військові за останні місяці перетворили на острови.

Глава МЗС КНР Ван І раніше заявив, що військові наразі перевіряють повідомлення про намір США відправити есмінець до островів. "Якщо це правда, ми радимо США подумати ще раз, не діяти сліпо і не створювати проблеми з нічого", - підкреслив Ван. Посольство Китаю у Вашингтоні випустило заяву із закликом утриматися від "гри м'язами" і "провокаційних заяв або дій", а також запропонувало "проявити відповідальність у справі прагнення до миру і стабільності в регіоні".

Джерело агентства розповіло, що ескадрений міноносець, швидше за все, прибуде у супроводі патрульних літаків "Боїнг P-8A Посейдон" і "Локхід P-3 Оріон", які регулярно займаються відстеженням переміщень військових у регіоні. Такі патрульні місії тепер планується здійснювати регулярно.

Архіпелаг Спратлі - група дрібних островів, рифів і атолів на півдорозі між континентальним В'єтнамом і Філіппінами. Права на ці ключові з військової точки зору території оскаржують відразу шість держав (В'єтнам, Малайзія, Бруней, Філіппіни і Тайвань), проте Китай діє найбільш рішуче. У 2014 році почалися роботи зі штучного нарощування берегової лінії занурених у воду рифів за допомогою днопоглиблювальних суден, після чого Китай оголосив про свій суверенітет в акваторії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram